Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intelligent ung design

/
  • brevlåda. Kristoffer Kempe, Nils Lindvall, Simon Carlred, Philip Lundman och Karl Jonson demonstrerade sin ”Smartbox”, en brevlåda som meddelar när det kommit post. Foto: Therése Ny
  • Dörrlåset.som styrs via mobilen skapades av Fredrik Nordmark, Johan Hedberg, Christoffer Ryberg, Markus Nordström, Andreas Nylander, Siet-ming Melanny Law och Iréne Olsson.

Intelligenta brevlådor som talar om när posten kommit och dörrlås som styrs av mobilen.

Det är bara några av idéerna som studenter på Mittuniversitetet jobbat fram under läsåret.

I går demonstrerade de sina nya ”smarta” produkter.

Annons

Civilingenjörsstudenter på Mittuniversitetet visade upp sina innovativa idéer på universitetet i går. Det är ett led i det produktutvecklingsprojekt som de jobbat med sedan hösten. Studenterna från inriktningarna teknisk design, industriell ekonomi och datateknik har jobbat i sju olika grupper för att göra affärsplaner och utveckla prototyper.

Nils Lindvall är en av studenterna som arbetat fram brevlådan ”Smartbox”.

– Det är en fastighetspostbox med trycksensor. Ägaren blir underrättad med ett sms till mobilen när det kommit post, säger han.


Postmeddelande

Tanken är att underlätta för personer som har långt till brevlådan. Genom att få ett meddelande slipper man en tur för att se om posten kommit.

– Det är också bra om man är borta på semester till exempel, säger Kristoffer Kempe som är en annan av gruppmedlemmarna.

Den bortresta personen kan då meddela någon när det är dags att tömma brevlådan.

En annan av prototyperna som visades upp var ett dörrlås som man kan kontrollera via sms.


Glömt låsa?

– Man kan låsa upp åt sotaren till exempel, säger Fredrik Nordmark.

Man behöver heller inte fundera på om man verkligen kom i håg att låsa när man gick hemifrån, säger studenterna bakom produkten.

Annons
Annons