Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Backéus siktar högt

/

Han sa upp sig från sin köksmästartjänst bara några veckor innan finalen av Årets Kock. Men fredagens final bär Johan Backéus mot en ljus framtid – oavsett hur det går.

– Klart man kan knega kvar på ett jobb, men jag fick nog. Nu är det bara att köra, säger den matforsbördige kocken.

Annons

Efter en semifinalplats 2012 och en andraplats 2013 valde Johan att satsa allt på ett kort. Mitt i alla slutförberedelser valde han att säga upp sig från sitt jobb på restaurangen Lux Dag för dag i Stockholm och gå mot en oviss framtid.

– Det blev som i en ond cirkel då det var kämpigt vissa dagar. Jag bodde i stort sett på jobbet och det blev lite för mycket, jag tappade gnistan, förklarar han sitt plötsliga avhopp från köksmästartjänsten.

Avhoppet kom egentligen mycket olägligt, helt plötsligt stod Johan utan både sponsorer, träningslokal och avancerad utrustning inför finalen. Men det var då han insåg att han kan stå på egna ben.

– Jag har utvecklats mycket bara på den här korta tiden. Det tog 1,5 vecka att ringa runt till alla leverantörer för att få ny sponsring. Jag har fått låna både träningslokal och utrustning. Man inser vad man klarar och ser också vilka vänner och kollegor man har som verkligen ställer upp för en, de har varit fantastiska, säger han.

Redan som tonåring gillade Johan att vara i köket. Men det var först när han började extrajobba vid sidan om gymnasieutbildningen i Sundsvall som intresset tog fart på allvar.

– Då blommade jag ut.

Sedan några år har han också tävlat i matlagning och det är det som utvecklar, menar han.

– Det är lätt att bli bekväm om man blir tillfrågad att bli köksmästare, särskilt om man bor på ett mindre ställe. Men genom att tävla så måste du alltid göra ditt yttersta, du måste ta åt dig kritik och det är riktigt nyttigt och utvecklande.

Johan Backéus beskriver sig som person som gillar att ta ansvar i köket. Han har redan fått erbjudande om ett nytt jobb som kreativ ledare, men vinner han Årets Kock måste han tänka om helt då det är ett uppdrag som innebär extremt mycket jobb och ett klart lyft i karriärstegen.

– Man blir ett eget varumärke. Det skulle vara guld värt, säger han.

Vinner han inte har han å andra sidan alla möjligheter till fortsatt framgång.

– Jag har alltid varit blyg men den här tävlingen har gjort att jag tagit många kliv framåt. Det måste man göra, för så ser samhället ut i dag.

Mer läsning

Annons