Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julmarknadsstart i Medelpad

/

Ångande glögg med mandel, russin, pepparkakor och goda julskinkesmörgåsar. Det var något av det som bjöds när startskottet för julmarknaderna gick i går i Västanå, i allra västligaste Medelpad.

Annons
Det speciella med julmarknaden i Västanå är inte bara att det är den första i Medelpad utan också att det är värt att resa dit bara för att njuta av det vackra landskapet. Lidenområdets höga berg och djupa dalar inbäddade i snö skapar lätt rätt stämning även om det är tidigt på säsongen.
De som bor i byn är alla engagerade i marknaden och det sätter sin prägel på stämningen. Direkt innanför dörren stod i går Lennart Berg och bjöd på glögg, ett lika enkelt som trevligt jultriggande trick att få människor att känna sig välkomna.
Inne i köket spred vedspisen värme och där var det fullt tryck.
Ja i dag har jag brett mackor, sålt 200 lotter, dukat, diskat och torkat, berättade Vivianne Nygren.
Sedan är det bara att botanisera i allt hemproducerat. Britt-Marie Nilsson från Dacke med stickning som specialitet hade tillverkat mössor, vantar, sjalar och sockar i vackra mönster och av roliga garner. Där frågades det efter större sockstorlekar.
Nja, jag har nog varit lite lat och stickat mer av mindre storlekar, sade Britt-Marie lite självkritiskt.
Bredvid stod Lillemor Sjöström och provade en sjal som Lillian Ulander hjälpte henne att arrangera snyggt. Den passade perfekt till mössan så där blev det ett köp direkt. Gun Melander fanns på plats med fjärilar, ugglor och söta småtomteljustakar i keramik.
Den som inte har tid, lust eller ork att ordna julbaket själv kan alltid hitta det eftersökta på riktiga julmarknader. I Västanå fanns rullrån, mjuk pepparkaka, finska pinnar, paltbröd, blodbröd, hällakakor, tunnbröd och en hel del annat.
Alla var dock inte nöjda. Celia Brorsson, bara 3,5 månader gammal, och som precis lärt sig att vända sig från mage till rygg, tyckte inte att julmarknad var något som förgyllde livet. Men sedan farmor Katarina, med tomtemössan på, gett henne mat så fann sig även Celia till rätta med trängseln och kommersen.

Mer läsning

Annons