Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kovlands förskola satsar på eko-mat

/

Kovlands förskola är på väg att Krav-certifiera sitt kök. – Det känns bra inombords att djuren fått ströva fritt och fått bra foder, säger kocken Gunilla Morelius Vesterlund.

Annons
Gunilla Morelius Vesterlund har jobbat som kock i 20 år, bland annat på restauranger som Villa Marieberg och kasinot. 2006 var hon en av kockarna på Nobelfesten. Men hon tycker att det är minst lika viktigt att servera bra mat på en förskola.
Här kan inte barnen välja, utan de är beroende av vad jag serverar. Det är ett viktigt jobb jag har, säger Gunilla.
Det finns två vägar att gå för att ett kök ska bli Krav-certifierat. Endera väljer köket att servera minst en måltid per vecka med enbart Krav-ingredienser. Det andra alternativet är att välja ett antal varor som man alltid köper Krav-märkta.
Gunilla Morelius Vesterlund har valt det senare alternativet. Hon kommer bland annat att köpa Kravmärkt vetemjöl, socker, mjölk, havregryn, morötter och bananer. Ibland kommer det att bli en helt Kravmärkt måltid, men att servera en sådan varje vecka är klurigt, bedömer hon.
Det finns så få varor att välja på än, så det blir svårt att variera lunchalternativen, säger hon.
En Kravmärkt produkt ska vara producerad på ett miljövänligt och etiskt vis. Det innebär till exempel odling utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, och att djuren får leva så naturligt som möjligt.
Kravvarorna är ofta lite dyrare än vanliga varor. Mjölken kostar till exempel en krona mer per liter. Gunilla Morelius Vesterlund har inte fått någon ökad matbudget för att klara certifieringen. Ändå tror hon att hon ska klara ramen på tolv kronor per dag och barn, som ska räcka till frukost, lunch och mellanmål.
Jag bakar allt bröd själv och försöker använda mycket rotsaker, som är billiga. Jag undviker dyra produkter som tomater, säger Gunilla.
I dag köper hon alla matvaror från ICA, som är kommunens leverantör. Men på sikt vill hon börja handla mer närproducerat, till exempel potatis av den lokala potatisodlaren.
Någon gång under hösten hoppas hon få sin certifiering. Sedan kommer föreningen att granska hennes inköp minst en gång per år.
Jag gör det här både för barnen och min egen skull. Jag brinner för det och tycker att det är roligt, säger Gunilla Morelius Vesterlund.
Fakta Fler Krav-anslutna förskolor
Det finns fler Krav-anslutna förskolor i vårt område:
* Sörängsbackens förskola, Matfors
* Bergeforsens förskola, Bergeforsen
* Robäckens förskola, Bergsåker
* Solrosens förskola, Granloholm

Mer läsning

Annons