Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kustvägen till Skatan för Sverigeruntpaddlare

/
  • En del firar 50-årsdagen med fest eller motorcykelköp. Jörgen Ödling tänker lite annorlunda och firar sitt halva sekel med en resa. Den går från Svinesund till Haparanda i en gul havskajak gjord av gummi. På sin väg norrut lämnar han i dag Skatan där han stannat för en välbehövlig vila med dusch och bastubad. Totalt paddlar Jörgen 240 mil och i mitten av augusti räknar han med att nå slutstationen i Haparanda, där hustrun Marlene väntar.
  • Jörgen Ödling har paddlat Kustvägen upp genom Sverige och tog en välförtjänt rast med bastu och bira i Skatan.
  • Jörgen har bränt både näsan och öronen i solgasset. Så solskyddskrämen ligger alltid lättillgänglig framför sittbrunnen i kajaken.
  • Sedan starten den 5 juni har Jörgen Ödling tappat ungefär 15 kilo i vikt.
  • Jörgens resa längs Sveriges kust.

Han startade den 5 juni vid Svinesundsbron på västkusten. I dag lämnar han Skatan med ungefär 70 mil kvar på sin 240 mil långa paddlingsstrapats som kunnat ta slut redan första veckan.

– Då blev jag av med kajaken, säger Sverigepaddlaren Jörgen Ödling.

Annons

Det blev en skön natt i Skatan för Jörgen Ödling. För andra gången sedan i början av juni fick han sova i en riktig säng. Dessutom fick den saltstänkte kajakpaddlaren ta sig en skön bastu och en välbehövlig dusch.

– Det var fjärde duschen sedan starten så det var skönt, säger Jörgen som genomför paddlingsresan Sverige runt.

Han kommer från Örnsköldsvik och fyller 50 år i september. Det är också därför han genomför den 240 mil långa paddlingen längs Sveriges kust. Något som frugan Marlene Ödling från början såg på med blandade känslor.

– Jag tyckte han kunde köpa sig en motorcykel i stället. Som alla andra med 50-årskris gör, säger hon med ett skratt.

Men ju längre resan har gått så har hon blivit lugnare. Hon följer makens resa via en blogg och hela tiden kan hon gå in via nätet och se vart han befinner sig. Efter 42 dagars frånvaro fick Marlene äntligen träffa sin make igen. Det skedde i Gävle för ett par dagar och det var en annan syn än hon är van vid, för paddlingen hade satt sina spår.

– Han måste ha gått ner minst 15 kilo, säger hon.

För Jörgen har det blivit många upplevelser på vägen från västkusten. Och just västkusten är den del av resan som han fortfarande tycker är värst. Inte nog med att det blåste och var motvind. Redan första veckan höll han på att bli av med sin gula havskajak i gummi.

– Jag vaknade på natten av att vinden rev och slet i tältet och när jag tittade ut så var kajaken borta. Vinden och tidvattnet hade tagit den, förklarar han.

Men med hjälp av en vänlig västkustbo så kunde Jörgen hitta kajaken, som blåst upp på ön Tjörn, och därmed var fortsättningen på färden räddad. En Sverigeresa på vattnet som börjar tidigt varje morgon. Jörgen går upp vid tretiden varje morgon och kommer iväg cirka en och en halv timme senare.

– Sedan paddlar jag framåt fyrasnåret på eftermiddagen innan det är dags att slå upp tältet, säger den morgonpigge Örnsköldsviksbon.

Målet var från början att klara av ungefär fyra mil om dagen och det har han fixat med råge. Även om blåsten har gjort att han varit tvungen att ligga i land två dagar, samt tre planerade vilodagar, så tror Jörgen att han kommer hinna fram i god tid före 50-årsdagen i september.

– Jag räknar med att vara framme i Haparanda i mitten av augusti, säger han.

Då kommer Marlene att stå på kajen och ta emot. Precis som hon gjorde när Jörgen startade sin resa på västkusten en solig försommardag den 5 juni.

Annons
Annons
Annons