Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare missade cancer i tarmen – kritiseras inte

Den 61-åriga kvinnan sökte flera gånger vård för blodig avföring.

Förra sommaren fick kvinnan svår huvudvärk. Det visade sig att hon hade cancer i tarmen som spridit sig till hjärnan och ärendet anmäldes.

Nu slår socialstyrelsen fast att det inte finns någon anledning att kritisera läkarna.

Annons

Den 61-åriga kvinnan hade tidigare opererats för godartade polyper i tarmen, och gick på årliga kontroller som dock upphörde 2007.

Vid flera tillfällen kontaktade kvinnan Matfors vårdcentral på grund av blodig och lös avföring. Enligt anmälan upplevde hon dock inte att någon tog hennes besvär på allvar.

I juni förra året undersöktes kvinnan av en läkare som konstaterade att hon hade hemorrojder. Hon remitterades till kirurgen.

Men innan kvinnan hunnit få tid hos kirurgen, drabbades hon av huvudvärk och illamående och uppsökte vårdcentralen akut.


Tumör i tarmen

Läkaren konstaterade att 61-åringens blodtryck var för högt och satte upp tid för återbesök dagen därpå. Då hade kvinnans huvudvärk blivit bättre efter att hon tagit alvedon och blodtrycket var lägre.

I augusti fick dock kvinnans dotter skjutsa upp henne akut till sjukhuset sedan problemet med huvudvärk och illamående förvärrats. Det visade sig då att kvinnan hade en tumör i tarmen som spridit sig till lillhjärnan, lever och lungor.

Den 8 augusti opererades 61-åringen i Umeå.

Kvinnans dotter anmälde läkarna på Matfors vårdcentral till socialstyrelsen.

Normalt sett granskar inte socialstyrelsen händelser som ligger mer än två år tillbaka i tiden.


Agerat utifrån vetenskap

I det här fallet har man dock gått igenom ärendet och kommit fram till att de två läkare som behandlat kvinnan agerat utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet och att det därför inte finns någon anledning att rikta kritik mot dem.

Annons
Annons
Annons