Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarsekreterarna är nära att drunkna i jobb

/
  • Ohållbar. Arbetssituationen för läkarsekreterarna på lung-, hud-, infektions- och ögonklinikens skrivcenter är ohållbar. ”Nu får det vara nog”, säger Eva Selin, Sonja Wasell och Anne-Christina Nygren, huvudskyddsombud vid Vision, som nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Den stressiga arbetsmiljön har lett till att flera av läkarsekreterarna har fått problem med hälsan. ”Det handlar om sömnsvårigheter, oro, högt blodtryck och värk i nacke och axlar”, förklarar de tre.

Arbetssituationen för läkarsekreterarna på sjukhusets skrivcenter blir allt mer ohållbar.

Det har resulterat i att flera i gruppen nu lider av högt blodtryck, oro och sömnsvårigheter.

– Trots att vi flera gånger krävt att arbetsgivaren ska vidta åtgärder har inget hänt. Nu har vi vänt oss till Arbetsmiljöverket för att få hjälp, säger Anne-Christina Nygren, huvudskyddsombud vid Vision.

Annons

Larmet gäller läkarsekreterarna som jobbar på lung-, hud-, infektions- och ögonklinikens (IHLÖ) gemensamma skrivcenter.

– Vi var fyra små kliniker som blev över, och från början kallade vi oss själva för ”slasken”, berättar Eva Selin och Sonja Wasell, läkarsekreterare vid lung- respektive infektionskliniken.


150–200 nya jobb per dag

Varje dag kommer det in 150–200 diktat, remisser och brev som läkarsekreterarna ska ta hand om.

– Vi är sammanlagt tolv stycken, men det är bara hälften som jobbar med att skriva. Resten arbetar med administrativa uppgifter på klinikerna, berättar de.

I går låg 1 100 diktat och väntade på att bli utskrivna, samtidigt som ytterligare flera hundra kom in.

– Varje diktat tar ungefär en kvart att skriva ut, och vi har direktiv att skriva ut 15 diktat om dagen. Det är lätt att räkna ut att den ekvationen inte går ihop, förklarar de.

Läkarsekreterarna vid skrivcentret fick flytta ut från sina kliniker och upp på andra våningen – något som medfört stora problem.

– Vi har svårt att få tag i läkarna, på samma sätt som de har svårt att få tag i oss – något som skapar stor frustration.

Den stressiga arbetsmiljön har lett till att läkarsekreterarna börjat få psykiska och fysiska problem.


Många olika symptom

– Det handlar om oro, sömnsvårigheter, högt blodtryck och belastningsskador i nacke och axlar, säger Anne-Christina Nygren.

I början av maj lämnade hon in en så kallad 66A-anmälan till arbetsgivaren där hon krävde att få en tidsbestämd handlingsplan över vilka åtgärder som ska vidtas för att förbättra arbetsmiljön.

– Eftersom jag anser att jag inte fått något tillfredsställande svar har jag nu lämnat över ärendet till Arbetsmiljöverket, säger Anne-Christina Nygren.

– Läkarsekreterarna har alltid varit tysta och lojala, men nu får det vara nog. Vi kan inte utplåna oss mer. Om de inte kan minska antalet diktat, får de öka antalet läkarsekreterare, betonar Anne-Christina Nygren.


Tidstudier pågår

Verksamhetschef Per Bergman kan i dag inte säga något om vilka åtgärder som ska vidtas.

– Det pågår en arbetstidsstudie när det gäller läkarsekreterarnas uppgifter, och den är jätteviktig när vi ska se över resursfördelningen på skrivcentret, säger han.

Annons
Annons
Annons