Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets föräldrar "curlar" ogärna sina vuxna barn

Föräldrarna i Västernorrland "curlar" inte sina barn.
Ungdomarna är inte välkomna att bo kvar hemma i vuxen ålder och en majoritet tycker att dagens ungdomar är för osjälvständiga eller bortskämda.

Annons

Uppgifterna kommer från en ny SIFO-underökning som gjordes i samband med premiären av "Mammas pojkar", Ulf Malmros film om två 35-åriga hårdrockande bröder som bor kvar hemma hos mamma.

Undersökningen gäller fenomenet curling, föräldrar som klemar bort och överbeskyddar sina barn, och visar att nio av tio svenskar inte tycker att det är socialt accepterat att barn bor kvar hemma efter att de fyllt 26 år.

Västernorrland och Jämtland utmärker sig som de regioner i landet där barnen är minst välkomna att bo kvar i föräldrahemmet. 33 procent av länsborna anser att barnen måste flytta senast vid 20 års ålder. 63 procent anser att barnen måste flytta senast vid 26 års ålder och 53 procent tycker att dagens ungdomar är för osjälvständiga eller bortskämda. 

– Hemmavarande barn verkar vara ett växande fenomen. Men om det beror på att våra unga vuxna är vana vid att bli curlade hela livet eller om det är andra omvärldsfaktorer låter jag vara osagt, säger Jan Blomgren, producent för filmen "Mammas pojkar".

Annons
Annons
Annons