Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär sig hantera alpackor

/
  • Camelidynamicsläraren Julie Taylor-Browne vet hur man får bra kontakt med alpackor.
  • Julie Taylor-Browne är en av de tunga namnen inom Camelidynamic som under helgen var i Torpshammar och lärde ut tekniken.
  • en alpacka kan bli upp mot 25 år gammal, väga 80 kilo och bli en meter hög vid maken. Den har mjuka trampdynor och klor. Ullen används kommersiellt. Den tillhör camelsläktet och kommer från Sydamerika, där den bland annat används som packdjur.
  • Alpackor gillar lite massage vilket skapar förtroende. På bilden är det från vänster Berit Svensson från Tännäs och Ingrid Eriksson från Fandsbyn som tränar under överinseende av Julie Taylor-Browne.
  • Lise-Lotte BackÉus och Sylve Nordström driver sina alpackor fram till olika bås för att kursdeltagarna sedan ska kunna träna sig på djuren.
  • Julie Taylor-Brown visar några av kursdeltagarna hur man fångar in alpackan och börjar jobba från distans med hjälp av ett rep för att inte skrämma djuret.

En unik utbildning om alpackor, den första i sitt slag i Norrland, hölls under helgen i Torpshammar.

Annons

I södra Sverige har det tidigare hållits fyra utbildningar.

Inte långt från centrum i Torpshammar ligger Alpacka Gård som drivs av Lise-Lotte Backéus och Sylve Nordström. Och det var här kursen arrangerades med deltagare från Lerum i söder till Lycksele i norr. Här fick deltagarna lära sig hur man på ett respektfullt sett hanterar alpackor.

Det handlar om ett kameldjur med sitt ursprung i Sydamerika. Den liknar till utseendet laman men är betydligt mindre. Alpackan mäter cirka en meter vid manken och väger som fullvuxen upp till 80 kilo.

-- Vi har alpackor hos oss sedan maj 2008, berätta Lise-Lotte BackÉus. Det är ett trevligt sällskapsdjur som ger världens finaste ull.

Själv har hon tidigare deltagit i kurser i södra Sverige. Men nu tyckte den svenska organisationen att det var dags för en utbildning i norra Sverige. Det deltagarna lär sig är camelidynamics.

Förenklat handlar det om att träna och hantera djuren på ett respektfullt sätt. Kursledare under helgen var en av de namnkunnigaste i branschen, Julie Taylor-Browne, från Storbritannien.

– Det är väldigt viktigt att man får en bra kontakt med djuren för att kunna hantera dem när klorna ska klippas, ullen ska klippas och om djuren ska få en spruta, berättade hon.

Deltagarna fick bland annat öva på varandra med en försiktig fingermassage som gärna används i kontakt med alpackorna, när man till exempel ska sätta en grimma. Till det en hel del teori innan det var dags att pröva sina nya kunskaper på djuren.

Alpackorna har blivit allt med vanliga i Europa och inte minst då i alperna, där man liksom i Sydamerika använder dem som packdjur när det är dags för turer upp i bergen och fjällen.

Mer läsning

Annons