Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legoroboten kan ta dem till USA via Norge

/
  • Lego. Killarna som i dag åker till Norge för att tävla med sin Lego-robot. Bakre raden från vänster Ludvig Björk-Förare, 12, Nils Eriksson, 12, Daniel Wiman, 12, Emil Pettersson, 11, och Martin, 12.  Framför dem Gabriel Ågren, 10 och Isak Ågren, 12.Foto: Mats Olsson

I dag bär det av till Norge för de sju uppfinningsrika Sundsvallskillarna.

De ska nämligen delta i den skandinaviska finalen i First Lego NXT-tävlingen.

– Det ska bli väldigt roligt och vårt mål är naturligtvis att gå så långt som möjligt, säger Isak Ågren.

Annons

Att säga att det handlar om att bygga lego, oavsett hur kreativt och utmanande det än kan vara, vore att göra det för enkelt. För First Lego NXT är mycket mer än så. Visst en robot ska byggas, men sedan ska den dessutom programmeras att göra ett antal förutbestämda uppgifter på en bana.

Och det är precis vad killarna gjort, och dessutom så bra att de vann Sverigefinalen i Härnösand för snart en månad sedan. Så i dag bär det av till norska Grimstad, inte långt från Kristiansand.

– Vi har lagt ner väldigt mycket tid för att få roboten att fungera och det har ju gått bra, säger Isak Ågren, 12 år.

Tillsammans med sex andra killar har han lagt ner närmare 100 timmars arbete på att bygga, programmera, prova, göra om och prova igen. Men trägen vinner och går det bra i Norge så hägrar USA och världsfinalen.

Killarna satte faktiskt det sjätte bästa resultatet i Skandinavien vid tävlingarna i Härnösand och det lovar gott inför Norgeresan.

– Då fungerade det ändå inte helt perfekt, säger Ludvig Björk-Förare, 12 år.

Så nu jobbar de in i det sista för att finslipa roboten in i minsta detalj så att allt ska bli så bra det bara är möjligt i Norge. Tidigt på fredagsmorgonen sätter de sig på tåget till Arlanda för att sedan fortsätta med flyg.

– Vi hoppas och tror att det går bra, det är klart att vi vill åka till USA och finalen, säger Ludvig Björk-Förare.

Annons
Annons