Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet – invandrare måste få jobb fortare

/
  • Ny lag. Arbetsförmedlingen ska ta över huvudansvaret för nyanlända invandrarna. ”Jobben är kärnfrågan i en bra integration”, säger Christina Storm Wiklander, marknadschef Södra Norrland. Bakom sitter Lars Åke Larsson, sektionschef på arbetsförmedlingen i Sundsvall.
Foto: Mats Olsson

Den 1 december tog arbetsförmedlingen över huvudansvaret att ordna boende och jobb åt nyanlända invandrare.

Det är resultatet av en ny lag som ska skynda på nyanländas chanser att få jobb.

– Invandrarna ska inte behöva vänta i sju år på att få jobb, säger Christina Storm Wiklander, marknadschef Södra Norrland.

Annons

Snittiden för en invandrare att få ett jobb ligger på runt sju år. Det måste kortas ned enligt regeringen. Med start den 1 december ligger nu huvudansvaret på arbetsförmedlingens axlar som har målet klart för sig. Det ska ta max två år för en nyanländ invandrare – de som har varit i Sverige under tre år – att få ett jobb. Den samordnande funktionen har innan legat på kommunerna, något som nu ska ändras.


”Otrolig drivkraft”

– Arbetsförmedlingen måste komma in tidigare i processen. En invandrare sitter ju på en otrolig drivkraft, annars hade de inte kunnat ta sig hit ens. Den drivkraften måste användas direkt, och till något positivt. Vare sig det är ett jobb, utbildning eller någon annan aktivitet, säger Christina Storm Wiklander.

Den nya etableringslagen innefattar alla mellan 20 till 65 år och som har beviljats uppehållstillstånd. Även nyanlända i åldern 18 till 19 år, och som saknar föräldrar i Sverige, omfattas av den nya lagen. Poängen är att de på ett snabbare sätt ska få lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning.


Måste öppna sig

Ansvaret för de invandrare som inte är i arbetsför ålder kommer att ligga hos Migrationsverket.

Men Christina Storm Wiklander understryker att hela samhället måste öppna upp sig för invandrare och deras kompetenser. Arbetsförmedlingen söker även lotsar – enskilda personer eller företag – som kan stödja invandrare i arbetssökandet.

Men man ställer också högre krav på invandrarna själva. Närvarar man inte vid aktiviteterna får man heller ingen etableringsersättning från försäkringskassan.

– På längre sikt är vi beroende av invandrare och deras arbetskraft. Ju fler som jobbar desto bättre blir välfärden. Men det krävs att alla instanser samarbetar med oss, annars blir helheten inte bra. Det ska inte ta flera år att få uppehållstillstånd, att få börja arbeta är det viktigaste, säger Christina Storm Wiklander.

Annons
Annons
Annons