Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många tolvåringar känner sig deppade

/
  • Koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och bristande välbefinnande. Tolvåringarna i Sundsvalls skolor mår inte riktigt bra.

Koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och bristande välbefinnande.

Tolvåringarna i Sundsvalls skolor mår inte riktigt bra.

Det visar en studie av skolbarn psykiska hälsa som Statens folkhälsoinstitut gjort.

Annons

En stor del av eleverna i årskurs 6 i Sundsvall mår dåligt. Det visar en omfattande studie av Statens folkhälsoinstitut. Även bland elever i årskurs 9 finns brister i barnens välbefinnande.

– När det gäller den psykosociala hälsan ser vi en oroande utveckling bland de äldre eleverna, säger Anna Bessö, avdelningschef på Folkhälsoinstitutet.


Sexan sticker ut

Det är på uppdrag av regeringen som Folkhälsoinstitutet har frågat elever i årskurs 6 och 9 om deras psykiska hälsa. Resultatet ska ge kommuner och enskilda skolor en fingervisning om elevernas situation.

I Sundsvall är den långt ifrån perfekt.

– Sett i relation till andra kommuner har Sundsvall vissa problem, säger Anna Bessö.

Det är framförallt bland eleverna i sexan som Sundsvall sticker ut. I flera av studiens indikatorer ligger man nära gränsen för att tillhöra landets sämsta kommuner.

Positivt är att det är få som upplever mobbning, men nedstämdhet, bristande välbefinnande och koncentrationssvårigheter är stora problem enligt eleverna.

– Vi har inte fått några signaler om att det skulle se ut på det viset tidigare, men jag har inte hunnit ta del av studien så jag kan inte uttala mig om vad som är orsaken. Många byter ju skola när de börjar i sexan, så det kanske påverkar att de inte har kommit in i den nya skolmiljön, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Martin Johansson (S).


Skapa reflektion

Men trots Sundsvalls resultat vill Anna Bessö på Folkhälsoinstitutet inte lägga för stor vikt vid det.

– Det främsta syftet med studien är att skapa lokal reflektion, stämmer resultatet med det förväntade? Sedan hoppas jag att man tar en diskussion utifrån detta, säger hon.

Det är vad man kommer att göra på Nivrenaskolan. Tillsammans med Höglundaskolan är det den skola där elever i årskurs nio upplever störst besvär med den psykiska hälsan.

– Det är alarmerande att det ser ut så här, men vi märker ju av att ungdomarna inte mår bra. Många kommer till skolkuratorn för att prata eller få huvudvärkstabletter, säger Maria Stål Sundqvist, rektor på Nivrenaskolan.

På skolan finns ett elevhälsoteam som träffas varje måndag och man har nyligen påbörjat ett arbete mot psykisk ohälsa.

– När jag ser resultatet av studien känns det helt rätt och jag kommer ta med mig studien till elevhälsoteamets möte på måndag, säger Maria Stål Sundqvist.

Annons
Annons
Annons