Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fokus på andras hästar

/
  • Kvalitet.
  • Familjen i Ortsjön. Emil ­Andersson och Ann Lindfors bor på gården med barnen Evelina, 14 år och Anton, 10 år.
  • Sociala. Jenny Westberg jobbar på gården. Här pysslar hon om ett av gårdens ston.
  • Vidder. Hingstarna kommer i full galopp mot  stallet och ligghallarna. Här kan de röra sig på stora områden.
  • Boxarna. Ann Lindfors pysslar i boxen med sällskapet Billy.

De sålde mjölkkorna och satsade allt på hästar i stället – andras hästar.

Ann Lindfors och Emil Andersson i Ortsjön erbjuder uppväxt i lösdrift för hästar.

– Unghästarna stannar här tills de ska ridas eller köras in, säger Ann Lindfors.

Annons

På Ortsjö Hästgård är det hästens uppväxt som står i fokus. Här tar Ann Lindfors och Emil Andersson emot ston som ska föla och unghästar. Unghästarna får sedan växa upp tillsammans i ett par år. En hästgård som är den enda i sitt slag i Västernorrland.

– Vi säljer en tjänst där vi tar hand om andras hästar. Det är ett givande arbete att få följa hästarna en bit på vägen, säger Ann Lindfors.


Ny idé

Innan hade de mjölkkor på gården och tankarna på att gå över till hästar i stället hade funnits där ett tag. Men det var när Ann Lindfors var på en föreläsning som idén föddes på allvar.

– Föreläsaren pratade om hållbara hästar. Hästar som får gå i flock i stora hagar blir hållbarare och håller sig friskare enligt ny forskning. Hos oss får hästarna gå ute i lösdrift hela dagarna året om och även ett högkvalitativt grovfoder är viktigt som vi producerar själv, säger Ann Lindfors.

Emil Andersson hade "alltid" haft mjölkkor. Men 2011 såldes alla kossor och det stora bygget började. Bland annat gick Länsstyrelsen in med 1,3 miljoner kronor i företagsstöd.

Nu står det ett stort svart stall på gården med bland annat tre ligghallar och boxar för skötsel och fölning.

– Det är i stort sett klart. Det var även ett omfattande arbete med hagarna. Vi grävde ur och dränerade marken så att den ska vara torr. Det tog fyra månader, säger han.

I dagsläget är det 17 hästar på gården som främst kommer från Sundsvallsområdet. Sex av dem ska snart till att föla fram nästa årskull. Sto och föl får gå tillsammans i åtta till nio månader innan unghästarna fortsätter växa upp tillsammans, ston för sig och hingstar för sig.

– Vi kan ge hästarna en möjlighet att växa upp i en trygg miljö med god omvårdnad och bra foder. Då blir de friska och hållbara hästar, säger Ann Lindfors.


Många hästar

I framtiden väntas de ha plats för runt 40 hästar samtidigt och det är blandade dressyr-, hopp- och travhästar som växer upp i Ortsjön.

– De stannar tills de ska köras eller ridas in. Travhästarna är runt ett och ett halvt år när de lämnar oss och de andra upp mot två och ett halvt år, säger Ann Lindfors.


En fostran

Det är ett gäng nyfikna och sociala hästar som möter en i hagen. På dagarna får de komma in och bli ompysslade för att vänja sig med den dagliga skötseln.

– Vi fostrar dem och de fostrar även varandra, säger Ann Lindfors.

Annons
Annons
Annons