Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Nio år har gått – gångvägen är ännu inte klar

/
  • fara för livet. Sven Magnusson och Christina Hjeltström bor längs den hårt trafikerade vägen mellan Sörfors och Matfors. ”Här mitt på sträckan slutar gång- och cykelväg­en, att gå längs vägen de tre kvarvarnade kilometrarna in till Matfors gör man med livet som insats”, säger han.

En gång- och cykelväg längs den hårt trafikerade vägen, Sörfors-Matfors påbörjades 2003.

Halvvägs mellan orterna avslutade dock Trafikverket projektet – varför, undrar nu de boende.

– Den är prioriterad som nummer ett men tydligen innebär begreppet olika saker för de som bestämmer och oss, säger Sven Magnusson, boende längs vägen.

2003 påbörjade Trafikverket en gång- och cykelväg mellan Sörfors och Matfors. Halvvägs till Matfors avslutades dock projektet utan vidare förklaring -–ett projekt som dess- utom är klassat som nummer ett i länstransportplanen.

– Det blir ju ett problem när de säger en sak och sedan verkligheten blir en annan. Åtminstone för mig så innebär prioritet ett att man slutför något, säger Sven Magnusson, en av de boende längs vägen som är undrande.

Längs vägen bor bland andra många barn som behöver ta sig till Matfors skola. En väg som under åren blivit allt mer hårt trafikerad.

– Vägen är smal och vägrenen så gott som obefintlig och allt mer tung trafik som timmer- bilar trafikerar vägen. Att gå efter den sista sträckan in till Matfors gör man med risk om livet och det vore hemskt om det verkligen skulle behöva hända en olycka innan man gör klart gång- och cykelvägen, säger han.


Kommunen har stött på

Såväl kommunen som Trafikverket är medvetna om att nio år nu förflutit sedan projektet abrupt avslutades. Kommunen kan dock inget annat göra än att påkalla vikten av en gång- och cykelväg längs sträckan, menar Maria Forslund, avdelningschef vid gatuavdelningen.

– Vi har sagt att den ska ha prioritet ett, vilket den därför också har fått i den gällande länstransportplan som Trafikverket sedan jobbar utifrån, säger hon.

Dock fanns vägen också med i den tidigare planen som sträckte sig fram till år 2009. Varför färdigställdes den då inte, är frågan som de boende längs vägen ställer sig.

Trafikverkets planerare Karin Persson menar att om ett projekt är högprioriterat är också tanken att det ska färdigställas inom planens tidsram. Dock har hon inget klart svar på varför så ej skett.

– Sannolikt så tog pengarna slut, säger hon.


Projekteras i år

Trafikverkets förhoppning är nu att vägen i stället ska färdigställas inom den nu gällande länstransportplanen, menar hon.

– Vi kommer att projektera den sista biten redan under 2012, men när arbetet sedan påbörjas vet jag inte i nuläget. Men som jag kan se det borde den vara klar inom planens tidsram, säger Karin Persson.

Den nuvarande planen gäller från 2010 fram till 2021.

Sven Magnusson suckar.

– Ordet prioriterat tycks som sagt innebära olika saker för dem och oss som bor här. Som det känns nu kommer ju barnen att hinna bli vuxna innan vägen är klar, säger han.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons