Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlänningar dricker minst

/

Spritkonsumtionen i Sverige minskade med tio procent mellan åren 2004 och 2008. Allra minst dricker norrlänningarna.

Annons

Den genomsnittliga svensken fick förra året i sig 9,4 liter ren sprit. Och minst dricks det i Norrland. Förra året drack norrlänningarna i snitt 8,1 liter ren sprit.

I storstadsområdena dricks det mera. Den genomsnittliga invånaren Stockholms och Västra Götalands län fick i sig i snitt 10,2 liter ren sprit förra året.

Det visar statistik från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad) vid Stockholms universitet. Genomsnittssvensken drack i fjol cirka fem liter sprit, 30 liter vin

Att alkoholkonsumtionen gått ner med tio procent i Sverige på fem år var något oväntade.

– När införselkvoterna avskaffades 2004 och alkoholkonsumtionen i Sverige nådde rekordnivåer var det inte många som förutspådde den nedgång vi nu ser, säger Mats Ramstedt, alkoholforskare på Sorad, i ett pressmeddelande.

I ett längre perspektiv är dock alkoholkonsumptionen i Sverige fortfarande på en relativt hög nivå.

– Den uppgång som skedde från miten av 1990-talet och fram till 2004 var exceptionellt kraftig och konsumtionen under 2008 är fortfarande närmare 20 procent högre än vid mitten av 1990-talet.

Undersökningen gjordes via telefonintervjuer med 1 500 slumpmässigt utvalda svenskar om månaden, totalt 18 000 personer per år.

 

Mer läsning

Annons