Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ledning ska ge säkrare vattenförsörjning

Kovlands- och Indalsborna ska få säkrare vattenförsörjning. I går tog Mittsverige vatten första spadtaget för den nya vattenledningen mellan orterna. — I dag skulle vi behöva köra upp vatten med bil vid en krissituation, säger Mittsverige vattens vd, Micael Löfquist.

Annons
Den nya vattenledningen blir 13 kilometer lång. Kostnaden beräknar Mittsverige vatten till sju miljoner kronor. På vägen ska ledningen bland annat dras under Indalsälven.
Statliga Krisberedskapsmyndigheten har öronmärkt 1,75 miljoner kronor för projektet.
Huvudskälet till att vi gör det här är att vi bygger vidare på det koncept vi kallar \"Ringen\". Det är ett försörjningssystem för Sundsvalls och Timrås tätorter som bygger på de tre stora vattentäkterna. Grönsta, Nolby och Wifsta, säger Micael Löfqvist.
Tanken med systemet är att om någon av täkterna skulle slås ut så ska de andra kopplas in. Vattenförsörjningen ska alltså inte bli störd.

Slutar vid Kovland idag
I dag sträcker sig det här ledningsnätet bara till Kovland. Indal får sitt kommunala vatten från en lokal vattentäkt. Dessutom finns många hushåll med egna brunnar i området.
Om ett år beräknas den nya ledningen tas i bruk. Då kommer Indalstäkten istället att kunna användas som reservtäkt vid en krissituation.
Behovet finns. Under översvämningarna hösten 2001 skars till exempel Kovlands vattenförsörjning av. Den nya ledningen ska motverka att en sådan situation uppstår igen.
En annan vinst är att de dessutom kommer att få lite bättre vatten i Indal. Det vatten de har i dag har en högre kalkhalt och det ger problem med beläggningar, säger Micael Löfquist.
Stora delar av Sundsvalls och Timrå kommun kommer även i fortsättningen att stå utanför \"Ringen\". Långa avstånd och höga kostnader för utbyggnaden är en del av problemet.

Mer läsning

Annons