Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya E4 snitslas fram i skogen kring Njurunda

/
  • Visar vägen. Fredrik Landqvist på Sundsvalls mätcenter är ansvarig för utstakningen av nya E4 Sundsvall som just nu sker i skogarna längs sträckan – främst i Njurunda. Vägområdet snitslas ut med hjälp av rödgula plastband för att skogen sedan ska kunna märkas, värderas och avverkas.  Foto: Sofia Roström Andersson
  • Snitslar. Plastbanden knyts på träd längs sträckan, eller på käppar om det tidigare inte är möjligt. Hur knuten är knuten avslöjar vilken sida av vägområdet stakningen är. Om knuten är inåt är markeringen på höger sida och tvärtom.

Nu stakas sträckningen för nya E4 ut i Njurundaskogarna.

Efter pappersarbete, planering och förhandlingar börjar nu de mer handfasta arbetena inför projektet.

– Det börjar hända saker, säger mätansvarige Fredrik Landqvist.

Annons

All skogsmark som ligger inom vägområdet där nya E4 Sundsvall ska byggas markeras nu.

Totalt handlar det om runt 1,5 mil av den totalt 2,2 mil långa sträckningen som ligger i skogen. Markeringen sker på båda sidor så det rör sig sammanlagt om tre mil som ska stakas ut.

– Vi började i juli och kommer nog att hålla på ända fram på senhösten, säger mätansvarige Fredrik Landqvist på Sundsvalls mätcenter.


Kreativ process

Vägområdet omfattar all mark som kommer att tas i anspråk under byggnadstiden, även den mark där Trafikverket har tillfällig nyttjanderätt och inskränkt vägrätt under arbetstiden för exempelvis transportvägar.

De första snitslarna sattes ut i skogarna vid Vapletippen.

– Då kände man yes, nu börjar det hända saker. Det blir en mer kreativ process, säger Fredrik Landqvist.


Avancerad gps

I Solberg i höjd med Njurunda kyrka fram till Åmon sitter också redan de rödgulrandiga plastbanden fastknutna i träd. Teamet har även hunnit med sträckan Svartvik till Stockvik och från Fläsian till Kubal.

För att de ska veta exakt var vägområdet går när de står i skogen använder de gps-utrustning.

– Den är väldigt avancerad. Vi kan på centimeternivå veta var gränsen ska gå, säger Fredrik Landqvist.


Märkas och värderas

Anledningen till att vägområdet stakas ut är att skogen ska märkas och värderas för att sedan avverkas. Tanken är att den processen ska starta i vinter.

Men när vägen nu stakas ut får också markägare, närboende och andra berörda chansen att i praktiken se var vägen kommer att gå.

– En karta är en karta och verkligheten är verkligheten, säger Fredrik Landqvist.

Annons
Annons
Annons