På st.nu sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Polispatrullen blev beskjuten med laser

+
Läs senare
/

Plötsligt blev det alldeles grönt inne i bilen. Polismannen Daniel Vesterlund och hans kollega hade träffats av en grön laserstråle. – Efter en stund började det hetta runt det vänstra ögat, och det kändes ­ansträngt och slött. Enligt läkaren var hornhinnan torr, på grund av värmen från lasern, berättar Daniel Vesterlund.

Redan när Daniel Vesterlund och kollegan gick på sitt arbetspass i fredags fick de i uppdrag att åka upp till Granloholm.

– Tre killar gick omkring och besköt folk med grön laser. Vi tog med oss skyddsglasögon och åkte dit, men vi träffade aldrig på någon, förklarar Daniel Vesterlund.

Senare på kvällen kallades patrullen ut på ett annat ärende i Granloholm.


Hela kupén blev grön

– Vi passerade rondellen och åkte i riktning mot östra Granloholm när plötsligt hela förarkupén blev grön. Rent instinktivt blundade jag, men sen såg jag att laserstrålen kom från en busskur, berättar Daniel Vesterlund.

I busskuren satt två pojkar, 16 respektive 12 år gamla.

– Vi fick förklara hur farligt det är att skjuta laser på någon – de hade ingen aning om vilka konsekvenser det kunde få, fortsätter Daniel Vesterlund.

Han och kollegan beslagtog laserpekarna, och skjutsade sedan hem pojkarna till deras föräldrar och förklarade vad som hänt.

– Föräldrarna blev både upprörda och förkrossade när de insåg att deras söner gjort sig skyldiga till försök till grov misshandel och brott mot strålskyddslagen, säger Daniel Vesterlund.

Hans kollega fick inga besvär efter laserbeskjutningen, och till en början kände inte heller Daniel Vesterlund någonting.


Det kändes i ögat

– Men medan vi stod och pratade med killarna började det hetta runt det vänstra ögat, och ögat kändes ansträngt och slött.

Poliserna togs ur tjänst så snart de kom tillbaka.

– Vi fick åka upp till primärvårdsjouren för en första bedömning. Sedan kontaktade vårt yttre befäl en ögonspecialist, och på måndagen fick jag åka upp till ögonmottagningen. Läkaren konstaterade att hornhinnan i mitt vänstra öga var torr, något som antagligen berodde på värmen från lasern, berättar Daniel Vesterlund.

Han medicineras nu med mjukgörande ögondroppar.

Daniel Vesterlund har kommit lindrigt undan ändå – gröna laserstrålar kan ge mycket svåra ögonskador.

Nicklas Flodin, tf chef för ingripandeenheten i Sundsvall, går nu ut och uppmanar alla föräldrar att inte köpa laserutrustning till sina barn.

– Jag tror inte alla förstår hur allvarliga konsekvenser det kan få. Det räcker med att man pekar med laserstrålen mot ögonen, säger han.

  • GRÖN LASER

    Laserpekarna finns i olika styrkor och är lika stora som en penna eller en ficklampa. Lasrar i klass 3B och 4 kan ge ögonskador på 20 meters avstånd. För att få använda dessa på allmän plats krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

    Strålskyddsmyndigheterna i Sverige, Norge, Finland och Island föreslog nyligen att EU inför ett förbud mot import, användning och innehav av starka handhållna lasrar. Polisen på Arlanda har tagit fram en informationsbroschyr som delas ut till resenärer, eftersom de farliga laserpekarna ofta köps billigt utomlands.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons