Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prio 1 har fått en flygande start

/
  • Bra start. Second hand-verksamheten Prio 1 har fått en bra start. Glada över framgångarna är från vänster: Therese Wiklund, Sara Andersson och Karin Martinsson. Foto: Julia Andersson

– Jag har arbetat med arbetslösa i många år och det här är en idé som jag länge har burit med mig. Vi märker redan att det finns ett stort behov av den här verksamheten.
Det säger Sara Andersson, initiativtagare till den nystartade second hand-butiken Prio 1 i Sundsvall. Prio 1 är ett socialt företag där vinsten ska återinvesteras och människor ska sysselsättas.

Annons

Ännu en butik med begagnade prylar har öppnats i Medelpad. Men den här butiken har en speciell inriktning som skiljer den från andra. Verksamheten med namnet Prio 1 arbetar med ”lokalt bistånd”.

Det är ett socialt företag där det viktigaste är att ordna sysselsättning för dem som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden och att stödja lokala projekt.

– Med den här modellen ser vi oss som ett komplement till socialtjänsten, förklarar Sara Andersson, en av två kvinnor bakom Prio 1.

 

Sara Andersson från Njurunda har ett långt förflutet inom den sociala sektorn i allmänhet och stöd till arbetssökande i synnerhet. Hon kan titulera sig coach, behandlare och fil kand inom socialt arbete. Tillsammans med Therese Wiklund, coach och rehabvetare med liknande yrkesbakgrund, har Sara nu förverkligat den idé hon burit på.

– Vi började den praktiska planeringen i vintras och den 24 april kunde vi öppna butiken. Det har blivit en bra rivstart och vi är redan trångbodda och har mer än full sysselsättning, konstaterar Sara Andersson.

Sara och Therese driver Prio 1 som ett gemensamt handelsbolag. Ett socialt företag där vinsten ska återinvesteras.

 

Karin Martinsson har handplockats till jobbet som butiksansvarig och handledare för nyanställda. Karin har god erfarenhet av både second-hand-verksamhet och serviceyrken. Denna huvudtrio har i dag ordnat jobb åt ytterligare fyra personer i en första fas av projektet.

Prio 1-butiken huserar på Landsvägsallén vid E4-genomfaten genom Sundsvall.

Lokalerna på cirka 240 kvadratmeter är redan överfyllda med kläder och möbler och det mesta inom second hand. Prio 1 tar emot skänkta prylar och ger arbetslösa sysselsättning med att laga och fixa sakerna som sedan säljs vidare.

Man arbetar även med ”lokalt bistånd” och stödjer lokala projekt och människor som exempelvis är i behov av möbler. All sker i nära samarbete med sociala myndigheter.

– Det har börjat väldigt bra och på sikt ska vi sysselsätta cirka 30 personer. Vi har köpt en buss för att hämta varor med och vi letar fler lokaler för vår verkstad och ytterligare en butik i kommunen, säger Sara Andersson.

Annons
Annons
Annons