Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegången inleds mot machetemannen

I dag inleds rättegången mot machetemannen i Hudiksvalls tingsrätt.

Den 33-årige Timråbon kommer dock inte att finnas på plats i rättssalen – han närvarar via videolänk.

– Domstolen har i samråd med rättspsyk gjort bedömningen att det är säkrast för mannens hälsa, säger kammaråklagare Micael Dahlberg, som lett förundersökningen mot mannen.

Annons

Det har gått drygt tre månader sedan 33-åringen helt slumpmässigt attackerade en kvinna på parkeringsplatsen vid Ryggisspåret. Med en machete högg mannen besinningslöst mot kvinnan, som fick svåra skador i benen och i ena ögat. Senare samma kväll kapade 33-åringen en bil. I bilen befann sig en hund, som fick svåra skador när mannen högg den med macheten. I förhör med mannen har han berättat att han upplevde att han blivit kränkt av sitt behandlingsteam på psykiatriska kliniken, och att hans egentliga avsikt var att hugga ihjäl sin läkare.


Ville döda

När läkaren inte dök upp i sjukhusgaraget gick mannen därifrån. På parkeringsplatsen mötte han en för honom okänd kvinna.

– Jag minns bara att jag ville döda någon. Och då kom den här tjejen. Det blev första bästa, har han förklarat.

33-åringen har sagt att han inte känner någon ånger över det som hänt.

I dag kommer rätten att ta upp åtalet för försök till mord och olaga hot. I morgon fortsätter förhandlingen med åtalet för tillgrepp till fortskaffningsmedel, vårdslöshet i trafik, djurplågeri och våld mot tjänsteman.


”Känt vånda”

Onsdagen kommer slutligen att ägnas åt genomgång av personalia och slutanföranden – fortfarande utan att 33-åringen finns på plats.

– Jag har känt vånda inför rättegången, och det är nog en liten lättnad att han inte kommer att vara fysiskt närvarande. Nu behöver jag i alla fall inte vara rädd för att han ska göra något, säger kvinnan som attackerades av 33-åringen.


Ingen störning

Den rättspsykiatriska utredningen av mannen visar att han inte hade en psykisk störning vid attacken, det rapporterar P 4 Gävleborg. Det betyder att om han fälls kan han bara dömas till fängelse, och inte till vård.

Annons
Annons
Annons