Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor orolig för Ljustadalselever

/
  • Orolig. Petra Carlsvärd, rektor på Ljustadalens skola, är rädd att högstadiets eventuella flytt till Vibackeskolan kommer att göra att särskolans elever hamnar i skymundan. ”Det här handlar om de svagaste eleverna” säger hon. Foto: Eva-Lena Olsson

Särskolans elever riskerar att hamna i skymundan om Ljustadalens högstadium läggs ner.

Det menar rektor Petra Carlsvärd, som nu vädjar till politikerna att vänta med beslutet.

– Jag är orolig för elevernas situation, säger hon.

Annons

I kommunens lokalutredning föreslås högstadiet på Ljustadalen flyttas till Vibackeskolan på Alnö. I Ljustadalen finns också grundsärskolan med träningsskola och särskilda undervisningsgrupper. Enligt förslaget ska de äldre eleverna omlokaliseras, eventuellt till Vibackeskolan.


Mer hemmasittande

Det skulle få flera negativa konsekvenser, menar Petra Carlsvärd. För elever i särskilda undervisningsgrupper skulle det öka risken för att känsliga elever, som tidigare stannat hemma, återgår till ”hemmasittande”. Särskolans elever skulle få det svårt att integrera med de vanliga klasserna, om mottagarskolan är större än Ljustadalen.

– Risken är att eleverna hamnar i skymundan eftersom grundskolan har så många fler elever, säger Petra Carlsvärd.


Samarbetet riskeras

Oavsett vad som händer riskerar ett väl fungerande samarbete med andra elever att raseras. Petra Carlsvärd berättar att grundsärskolan i dag är placerad mitt i Ljustadalens lokaler, vilket gynnar deras ”status”. Eleverna samarbetar dessutom både med elever i samma ålder i vanliga grundskolan, men även med grundsärskolans lägre årskurser.

– Jag tycker inte att grundsärskolan ska delas. En alltför liten skola är inte optimal. För personalens del är det lättare att vara flexibel med fler människor, säger Petra Carlsvärd.


Vädjar till politikerna

Hon vädjar nu till politikerna att avvakta med beslutet om Ljustadalens högstadium.

Senare i år kommer nämligen resultatet av utredningar om både särskilda undervisningsgrupper och särskolan.

– Utredningarna är övergripande och handlar om vilka som ska finnas kvar och var de ska finnas. Det vore rimligt att invänta alla väsentliga utredningar innan man fattar beslut, säger hon.

– Vi vill göra det bästa av situationen. Det här handlar om de allra svagaste eleverna.

Annons
Annons
Annons