Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så "skolkar" politikerna

/

Det finns många bortförklaringar. Men när riksdagen ska rösta är länets politiker ofta på annat håll, det visar en granskning som Dagbladet har gjort.

Annons

Det är stor skillnad på närvaro mellan ledamöterna. Exempelvis har riksdagsledamoten Eva Lohman (M) från Sundsvall missat 66 omröstningar denna mandatperiod, medan Emil Källström (C) från Örnsköldsvik har varit borta 340 gånger.

– Det kan vara en generationsfråga, jag har lärt mig att vara plikttrogen. För mig är det viktigt att vara på plats, säger Eva Lohman.

Emil Källström dementerar att sidouppdrag, som inte har med politiken att göra, skulle ta upp hans tid.

– Förklaringar finns det absolut. Det handlar om ett antal resor och möten. Jag försöker ta ganska mycket initiativ och vara där jag gör mest nytta. Den största delen av verkligheten pågår faktiskt utanför riksdagen, säger han.

Finns det någon gräns för när frånvaron gör att det inte längre går att sköta förtroendeuppdraget?

– Jag vet inte om det finns någon gräns. De flesta kopplar frånvaro till att du sitter hemma och rullar tummarna. Men det har jag aldrig stött på. Jag har uppenbarligen haft tillräckligt viktiga saker att göra. Det är därför jag har fått kvittning.

Kvittning handlar om att behålla röstbalansen genom att en eller flera ledamöter frivilligt avstår från att rösta för att kompensera om ledamöter från ett annat block inte kan närvara.

Det finns ingen statistik över hur ofta kvittning tillämpas, men varje parti har en ansvarig som avgör om skälen är tunga nog.

Kvittning anses också vara ett kontroversiellt system. Vilken inställning har du?

– Ja, haha. Som du noterat har jag gynnats av det, så det är väl svårt att ha någonting emot det? Nej, men allvarligt. Folk måste kunna vara sjuka och så vidare utan att det får utslag i riksdagsmajoriteten, säger Emil Källström.

Kvittning är ett informellt system där alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna deltar. Det är inte självvalt, utan "ytterst beklämmande", enligt Johnny Skalin, SD:s riksdagsman från Sundsvall.

– Det blir en inhuman situation. Vi måste rösta när vi är sjuka och egentligen kanske borde ligga på sjukhuset.

Johnny Skalin, som har 3,81 procents frånvaro, hävdar att han därför knappt kan lämna riksdagen.

– Jag har fått tacka nej till en rad olika inbjudningar. Jag kan inte åka eftersom det skulle påverka besluten som fattas i Sveriges riksdag, säger han.

Riksdagspolitikern Marietta de Pourbaix-Lundin (M) från Stockholm har den högsta frånvaron i Sverige. Hon har missat 948 omröstningar av totalt 1967. Det är strax över 48 procent.

– Det beror på att hon är utsedd till svensk delegationsledare till Europarådet och således reser väldigt mycket, säger Oscar Karlflo,
politisk sekreterare på Moderaternas riksdagskansli.

Granskningen visar också att genomsnittsfrånvaron ligger på 11,69 procent under denna mandatperiod.

Annons
Annons
Annons