Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigbjörn ger konsulterna mer tid

/

Konsultföretaget Mantec får ytterligare ett par veckor på sig att ta fram en slutlig rapport om neddragningarna i Sundsvall.

Den uppdaterade rapport de lagt fram missar sparkravet med 40 miljoner kronor och går inte att använda som förhandlingsunderlag.

Skälet är att den bygger på fel siffra om hur många det är som jobbar på sjukhuset.

Annons

– Det här är inte Mantecs fel. Det är sjukhuset som gjort fel, säger Sigbjörn Olofsson, sjukhusdirektör.

Gårdagen ägnade han åt informationsmöten med personal, chefer, fackförbund och politiker. Beskedet: Den uppdaterade rapport Mantec tagit fram under de senaste veckornas omtag går inte att omvandla till ett förhandlingsunderlag.

Konsekvensen blir att de fackliga förhandlingarna om bemanningen skjuts upp ett par veckor till. Och den tidsplan han själv lagt fram för omställningsarbetet hotar nu att spricka.

– Det kan innebära att implementeringen av ny organisation inte genomförs före sommaren utan får skjutas på till den 30 augusti, säger han.

Vems fel är det?

– Det är mitt fel.

För personalen på sjukhuset kommer det att ge ytterligare en tid av orolig väntan. Om det finns ett positivt besked så är det att i dagsläget ser det ut som att cirka 500 personer kommer att bli av med jobbet i slutänden. Inte 700 som varslet i januari berörde.

Sigbjörn Olofsson förklaring till att Mantec räknat så fel är att sjukhuset överfört fel siffra om hur många som ingår i den så kallade personalstaten. Han tar på sig ansvaret för att de utgått ifrån att 1 475 personer berörs av neddragningarna medan det i verkligheten visat sig vara 1 200.

Det är det glappet som plötsligt lämnat ett tomrum på cirka 40 miljoner i förhållande till den totala kostnadsminskning på 197 miljoner kronor som räknas in i sjukhusets budget från den 1 januari 2011.

Felräkningen kan komma att kosta cirka 22 miljoner kronor i budgetunderskott nästa år, enligt Sigbjörn Olofsson.

Landstingsstyrelsens ordförande, Elisabeth Strömquist (S), beskriver situationen som "bekymmersam". Hon är däremot inte beredd att ifrågasätta Sigbjörn Olofssons egen arbetsinsats.

– Han har jobbat utifrån de förutsättningar som funnits, säger hon.

Mer läsning

Annons