Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik efter missade frakturer

Den 80-åriga Sundsvalls­kvinnan bröt bäckenet och armbågen.

I fem dagar låg hon med våldsamma smärtor innan frakturerna upptäcktes.

Nu får vården skarp kritik av Socialstyrelsen för missen.

Annons

80-åringen lider av en demenssjukdom och bor i ett av Sundsvalls kommuns särskilda boenden. Den 27 februari upptäckte hennes dotter som var på besök, att 80-åringens arm var uppsvälld, röd och varm. Hon frågade personalen om något hade hänt men fick svaret att en sköterska hade undersökt armen och att det inte var någon fara.

Nästa dag upptäckte 80-åringens andra dotter att mamman också hade ett stort blåmärke på ena låret. Hon frågade om mamman hade ramlat men fick bara undvikande svar av personalen.


Blev allt sämre

De närmaste dagarna blev 80-åringen allt sämre. Döttrarna ville att skadorna skulle röntgas. Men vårdpersonalen hävdade att ingenting kunde vara brutet. Det var bara en inflammation i armen.

Efter fem dagars smärtor skickades 80-åringen ändå till sjukhuset, på grund av döttrarnas oro och envishet.

Det visade sig då att 80-åringen hade två frakturer, i bäckenet respektive armen. Skadorna hade hon fått i en fallolycka som personen kände till men aldrig informerat döttrarna om.

Olyckan hade skett på natten mot den 27 februari på boendet.

Personalen hade hittat 80-åringen på golvet i badrummet där hon fallit omkull och slagit armen och bäckenet rejält.

Nu har Socialstyrelsen utrett händelsen och riktar skarp kritik mot Sundsvalls kommuns socialtjänst som ansvarar för vården av 80-åringen på boendet.


Förbättra vården

– Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på att en patient med demenssjukdom fått utstå onödigt lidande och vänta alltför lång tid på diagnostisering och rätt behandling för sin fraktur, menar Socialstyrelsens sektionschef Anne Vaher och inspektören Sofie Tängman i sitt beslut.

De anser att missen berodde på dålig information mellan de anställda, samt brister i samarbetet och planeringen av vården.

Nu åläggs socialnämnden i Sundsvalls kommun att försöka förbättra vården på en rad olika punkter, bland annat vad gäller rutinerna vid fallolyckor och personalens kompetens.

Annons
Annons
Annons