Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Smärtgränsen är helt klart passerad"

/
  • Barnmorskan Birgitta Larsson är djupt bekymrad över situationen på BB och att hon och hennes kollegor inte hinner ge patienterna den omvårdnad de behöver. – Jag förstår inte att man vågar minska så mycket på bemanningen, säger hon.
  • Den medicinska säkerheten går alltid först, men samtalen med föräldrarna, amningshjälpen och städningen får ibland stryka på foten. – Det är inte alls bra. Infektionsrisken ökar och att vi inte hinner bry oss om mammorna kan leda till otrygghet, förklarar Birgitta Larsson och hennes kollegor.

Jourläkare rings in och tvingas ställa sig och skura sängar.

Barnmorskorna får ofta ta på sig extra pass och jobbar ibland från sju på morgonen till tio på kvällen. Förra veckan tog den ordinarie personalen på sig 15 extrapass på grund av sjukdom.

– Vi hinner inte med oss. Smärtgränsen är passerad för länge sedan, säger barnmorskan Birgitta Larsson.

Annons

Barnmorskorna Birgitta Larsson och Gunnel Westerlund tycker att Elin Anderssons bild av hur det ser ut på BB i Sundsvall stämmer ganska bra med verkligheten.

– Hon beskriver precis de bitarna vi inte hinner med. Den medicinska säkerheten går alltid först och man kan inte lämna en födande mamma. Det stämmer att vi ibland tvingas använda oss av föräldrarna och det känns förstås inte alls bra, säger Gunnel Westerlund.

Barnmorskorna jobbar varannan helg enligt schema.

– Men vi rings ofta in även under de lediga helgerna. Förra sommaren hade jag ingen helt ledig helg under hela juli, men i år sa jag ifrån, berättar barnmorskan Gunnel Westerlund.

Efter vårens nedskärningsbeslut har vårdplatserna på BB- och kvinnovårdsavdelningen blivit 14 i stället för 24. Antalet undersköterskor har minskats med elva och två barnmorsketjänster har plockats bort.

– Personalen har haft det väldigt tufft i sommar, säger enhetschefen Yvonne Kangas Flodin.

Hon vet inte hur situationen på BB var när Elin Andersson vårdades där efter kejsarsnittet, men hon misstänker att personalen var hårt ansträngd.

– Vi har inte satt upp några regler om att patienter själva ska göra saker, utan jag kan bara säga att det troligen var väldigt lite personal på avdelningen. Och personalen tycker förstås själva att det här är jättejobbigt, säger hon.

Enligt Birgitta Larsson hinner personalen heller inte alltid ge de nyblivna föräldrarna den muntliga information de ska ha, och situationen leder ibland till att otrygghet.

– Vi måste prioritera hårt ibland. Vi tvingades också göra de största besparingarna av alla klinikerna trots att vi redan innan hade bantat organisationen och hade väldigt korta vårdtider. Vi har också fått ta emot en del klagomål från patienterna. Bland annat för att vi inte har hunnit städa. Det har helt enkelt varit skitigt, säger Birgitta Larsson.

Vårens neddragningar av både vårdplatser och personal har resulterat i den mest bantade organisationen hittills.

Yvonne Kangas Flodin säger att personalens vittnesmål och summeringar kommer att lyftas högre upp i sjukhushierarkin under hösten.

– Synpunkterna är framförda och de kommer att diskuteras. Något mer kan jag inte säga just nu, säger Yvonne Kangas Flodin.

Annons
Annons
Annons