Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker tillstånd för renovering

/
  • Taket på bruksmuseet i Galtström är ett av de objekt som SCA söker tillstånd för att renovera.
  • En av dammarna, Hammardammen, vill SCA också bygga om och på resterande vill man utföra underhåll på så att de inte ska förstöras.

Dammarna och taket på bruksmuseet i Galtström behöver restaureras. Nu söker SCA tillstånd för att rusta upp de gamla byggnaderna som omfattas av kulturminneslagen.

Annons

Dammarna efter Galtströmmen är kvar sedan industritiden i Galtström då det flottades timmer ner till sågen som fanns nere på bruksområdet. Enligt Kjell-Åke Hermansson, arkivchef på SCA och ansvarig för byggnadsminnena i Galtström, måste de kontinuerligt underhållas för att inte förstöras. Bland annat så tjärar man in dammarna för att de ska hålla bättre men man bygger även om en del.

– Det är framförallt där isen ligger på som det kan bli förstört. En damm ska vi bygga om, och håller man sedan efter det ordentligt så blir det absolut billigaste sättet att jobba på sikt, säger Kjell-Åke Hermansson.

Eftersom dammarna räknas som byggnadsminnen så måste man söka tillstånd för att få renovera eller på annat sätt göra ingrepp i de gamla konstruktionerna. Det tillståndet söks hos länsstyrelsen. Förutom dammarna är det också ett tak på bruksmuseet som måste lagas.

– Taket på en av byggnaderna har visat sig vara helt slut. Vi har inte kunnat riva upp det ännu men det är förmodligen ganska omfattande skador på grund utav att väta tagit sig in i själva byggkonstruktionen. Det luktar inte mögel ännu men man kan ju befara det värsta, säger Kjell-Åke Hermansson.

Totalt beräknas arbetet kosta 255 000 kronor av det söker SCA 180 000 i bidrag. Om allt går enligt planerna så räknar man med att restaureringsarbetena ska starta någon gång i mitten av maj.

Mer läsning

Annons