Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Sprängsten flög ut över E4 – arbetet stoppat

Sprängningsarbetet för E4 Syd är stoppat.

Vid en sprängning i går förmiddag haglade stenar över E4 och in i Kubals fabriksbyggnad.

Enligt anställda på Kubal var det rena turen att ingen blev allvarligt skadad.

Det var någon gång mellan klockan tio och elva i går förmiddag som trafiken på E4 stoppades och en sprängladdning detonerade.

Men det gick inte som planerat. I stället flög ett stort antal sprängsten över E4 och in i fabriksbyggnaden 300 meter bort. Stenar ska också ha slagit hål i tak och väggar.

– Tillbudet är nu anmält till både polisen och Arbetsmiljöverket, säger Ulrika Lundberg, Trafikverkets projektledare för sträckan Myre-Skönsmon.

Ulrika Sundgren säger att de inte har tillträde till fabriksområdet och därför inte kan säga hur omfattande skadorna på fabriksbyggnaden blev.

Vad som gick fel vid sprängningen ska nu utredas.

– Sprängningsarbetet kommer inte att starta om förrän anledningen till det som hände är utrett. Det blir alltså inte på måndag, säger hon.

Hon säger också att trafiken alltid stoppas när det sprängs. Det ska alltså inte ha varit någon fara för bilister som passerade förbi på E4.

Vad var det som gick snett?

– Peab har totalentreprenaden och det är de som sköter sprängningarna. Jag måste hänvisa till dem, säger Ulrika Sundgren.

Peab har inlett en internutredning för att hitta förklaringen.

– Vi är oerhört tacksamma över att ingen människa har skadats, säger Niclas Brantingson, presschef hos det ansvariga byggbolaget Peab, till TT.
Än vill man inte spekulera i vad som kan ha hänt:
– Vi vill avvakta utredningen och höra de personer som var med om händelsen, säger Niclas Brantingson.
– Det händer tyvärr att sprängningar går fel, både hos oss och andra, men det är inte acceptabelt, utan ska ske under ordnade former och kontrollerade säkerhetsföreskrifter så att det inte ska gå så här fel, fortsätter han.

Totalt ska omkring 1,2 miljoner ton berg sprängas bort på sträckan Kubal till Fläsian. Sprängningsarbetena pågår i höjd med Kubal, men på andra sidan E4.

Sprängningarna beräknas pågå i ytterligare nio-tio månader.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons