Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställer ut modern konst skapad på traditionellt vis

/
  • Världsvan. Konstnären och Stödebon Farigh Ghaderi använder sig av traditionella tekniker och sätter skönheten och människan i fokus när han skapar sin konst. Han har ställt ut runt om i världen – nu gör han det för första gången i Sundsvallsområdet. Fram till mitten av oktober visas hans alster på Matfors bibliotek.Foto: Sofia Roström Andersson

Han har visat sin konst i New York, Italien och Tyskland – och har flera års internationella konststudier bakom sig.

Nu ställer konstnären Farigh Ghaderi ut i Matfors bibliotek.

Annons

Den konstnärliga banan började dock i Östersund då konstnären kom till Sverige från Iran för tjugo år sedan. Förutom att han ställt ut i länder runt om i världen har han också studerat i ett flertal länder. I början av 1990-talet fick han undervisning i traditionellt måleri i USA. Några år senare studerade han i Italienska Florens, en stad som han senare flyttade tillbaka till för att undervisa. Men Farigh Ghaderi har också studerat konst i Ryssland.

För ungefär ett år sedan flyttade han till Västerlo i Stöde.

Nu ställer han ut sin konst i Matfors bibliotek – Farigh Ghaderis första utställning i Sundsvallsområdet. Utställningen ”En värld i skönhet” öppnades i slutet av september och pågår fram till den 13 oktober.

– Jag vill att folk som bor här ska få se vem det är som flyttat hit och att de ska få se den skönhet jag håller på med, säger han och fortsätter:

– Jag vill visa att det bakom den moderna konsten finns något man kan relatera till. Att folk ska gå in och kolla på utställningen och glömma det som är där ute.

Farigh Ghaderi berättar att han använder sig av en klassisk teknik i sitt konstnärskap, ett traditionellt sätt att måla som funnits i flera hundra år.

– Det är många som varit jätteförvånade att den här tekniken finns kvar, säger han.

Konstverken är utförda i en rad olika tekniker som olja, teckning, skulptur och kalligrafi och det är framför allt människor som inspirerar honom.

– Jag är mest fascinerad av människor, det är det jag är intresserad av att måla, säger han.

Det är Matfors konstförening som anordnar utställningen som är öppen under bibliotekets öppettider.

Annons
Annons
Annons