Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöde öppnar dörren för de asylsökande

/
  • Det finns plats för skratt också vid träffarna, Dawit Zeray, Zaina Afwork och Margaretha Lundgren har för en stund fokus på Arshela som sitter i mamma Fattaneh Akhondzadehs knä.
  • Margaretha Lundgren lär ut ordet lukta till Zaina Afwork, Rubel Mebrhtu, och Dawit Zeray.
  • Pastor Bodil Eriksson har öppnat dörren till baptistförsamlingen för Ali Sharifi, Fattaneh Ahkondzadeh, lilla Arshela och många andra.
  • Barbro Svensson och Berit Eriksson hjälpte Amal Rashid att hitta kläder till hans tio månader gamla dotter Lisa.

Att det goda kan segra är Stöde ett bevis för.

Den främlingsfientliga stämning som några försökte piska upp mötte så stort motstånd att samhället gjorde ett lappkast och ställde sig helhjärtat på de asylsökandes sida.

I dag är det många som ideellt och professionellt arbetar för att göra tillvaron bättre för de nya i samhället.

Annons

Den 10 april i fjol kom de första 48 flyktingarna till Stöde. Deras ankomst väckte först främlingsfientliga krafter till liv men det kom kraftiga motattacker från två håll och de samlade över 900 medlemmar på Facebook.

En vecka senare öppnade baptistförsamlingen dörrarna för de nya Stödeborna.

– Alltid har jag önskat att få arbeta med människor från andra länder och nu fick jag chansen tack vare att församlingen ställde sig bakom, säger pastor Bodil Eriksson i ett större reportage i Sundsvalls Tidning i dag.

Verksamheten har vuxit så det nästan blivit svängdörrar i kyrkan. Det finns 75 flyktingar i Stöde och det ideella arbetet är omfattande.

Populärt bland de nyanlända är också att besöka Stödehuset och biblioteket, där får de tillgång till information, böcker och internet. Men det finns utrymme för förbättringar.

– Jag skulle önska att biblioteket får minst två till datorer. I dag finns det bara en och det är lång kö bland de asylsökande för att få tid vid den, säger Bodil Eriksson till ST.

Hon driver också ett projekt där man även försöker få flyktingarna att stanna i samhället när de får uppehållstillstånd.

Läs mer om flyktingmottagandet i Stöde i söndagens Sundsvalls Tidning.

Annons
Annons
Annons