Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt infekterade ska vårdas med mycket infektionskänsliga

/
  • Marianne Fors, undersköterska tillsammans med lungpatienterna Christina Kohlenberg och Kristina Strandlund, undersköterskan Ulla Johansson och sjuksköterskan Margarita Villalobos på lungavdelningen, avdelning 27 A.
  • Avdelning 27 A är sliten och i stor behov av renovering. Personalen hade hoppats på att få flytta in på den nyrenoverade avdelningen intill, 27 B. Men när sjukhuset fick en ny chef blev det inte så. Nu splittras avdelningen istället och patienterna flyttas till infektionsavdelningen och hematologiavdelningen under stora protester.
  • Christina Kohlenberg och Kristina Strandlund lider av KOL. De ser inget klokt i beslutet att stänga avdelning 27 A och dela upp lungpatienterna på två vårdavdelningar.– Jag har varit inlagd på infektionsavdelningen och det kändes inte alls bra. Inte alls samma trygghet som vi har här, säger Kristina Strandlund.
  • Lungpatienterna Kristina Strandlund och Christina Kohlenberg tillsammans med sjuksköterskan Margarita Villalobos och undersköterskan Ulla Johansson.

Vissa saker är dummare än andra.

Att lägga infekterade lungpatienter på samma avdelning som infektionskänsliga blodpatienter är en av dem.

Snart händer det på sjukhuset.

– Vi har argumenterat emot men har gjort det för helt döva öron, säger Hans Löwgren, läkare och tidigare klinikchef.

Annons

Om drygt en månad så flyttar lungpatienterna från avdelning 27 A. De lämnar sjukhusets översta våningsplan för att i fortsättningen delas upp två vårdavdelningar – infektionsavdelningen och hematologavdelningen.

Syftet är förstsås att spara pengar. Hans Löwgren tycker att den som kommit på det hela bara bevisat sin inkompetens.

– Det finns ingen logik i det här. Jag har själv frågat Mantec hur man tänkte och då fick jag till svar att det blev fyra små kliniker över som man då slog ihop. Det är så stolligt. De har slagit ihop kliniker så att man fått en lagom stor byggkloss. Så är det, säger han.

Byggklossen kommer att bestå av lung-, infektions-, hud- och ögonklinik samt syncentral. Det normala hade varit att slå ihop lungkliniken med medicinkliniken, konstaterar Hans Löwgren.

– Så är det över hela landet. Vi har man ju ingenting gemensamt med hud och ögon. Men frågar man sjukhusdirektören (Sigbjörn Olofsson) får man till svar att medicinkliniken redan nu är för stor och att man inte ska göra den större. Det är hans enda argument.

Den ekonomiska effekten av sammanslagningen är förstås god. Lungkliniken förlorar en vårdplats. Samtidigt utnyttjas sängarna på de andra avdelningarna maximalt. Personalen kommer att utnyttjas mer kostnadseffektivt. De ska få en introduktionskurs och ska sedan kunna sköta varandras patienter. Men bristerna gör personalen tveksam.

– Jag vet att på hematologiavdelningen så är vi inte riktigt välkomna av personalen. Och det förstår jag. Där vårdas patienter som är väldigt infektionskänsliga. Som får cellmedel och sådant mot svåra blodsjukdomar och är mycket infektionskänsliga. Och så får man dit patienter som har lunginfektioner av olika slag. Det är ju inte speciellt trevligt, säger Hans Löwgren.

Att lungpatienterna, som ofta är väldigt svårt sjuka, inte kan få en egen vårdavdelning har han svårt att förlika sig med. Det handlar om patienter med cancer, andnöd och svår syrebrist.

– Att slå sönder en vårdavdelning så här. Att sprida en patientgrupp på flera olika kliniker, det blir ju liksom ingen sammanhållen vård. I dag har vi ett gäng sköterskor som jobbat med lungpatienter i många, många år. De är duktiga och vet hur de här patienterna ska skötas. Nu slår man sönder ett arbetslag och förlorar kompetens alldeles våldsamt. Det är en väldig nackdel, säger Hans Löwgren.

Förra veckan var Sigbjörn Olofsson på besök på lungavdelningen och tog emot personalens synpunkter. Beskedet var att beslutet ligger fast. Omorganisationen ska genomföras.

Mer läsning

Annons