Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges enda deckarfestival

/

Tre rysliga och bloddränkta dagar väntar Sundsvallsborna.

Några av landets främsta kriminalförfattare låter oss följa med in i deckarnas mörka värld.

– Det här blir en spännande vecka, säger kommunalrådet Jörgen Berglund som invigde festivalen med ett tal.

Annons

I dag startade årets Deckarfestival i Sundsvall. Arrangemanget är det enda i sitt slag i Sverige med flera kända deckarförfattare på plats.

Förutom författarmöten innehåller programmet filmvisningar, berättarcafé, afterwork och middag med mordgåta. Kommunalrådet Jörgen Berglund (M) läser själv mycket deckare och ser det som en viktig exportvara.

– Det här lyfter litteraturen och sätter Sundsvall på kartan. Jag är stolt över att festivalen hålls här, säger han.

Bokhandlaren Lennart Bergström är aktiv i föreningen Svenska Deckarfestivalen och var delaktig även i fjolårets evenemang.

– I år är det större och då behövs flera framstående författare. Jag ser mest fram emot tisdagens deckarkväll då alla författare kommer att vara med på scen, säger han.

Lennart Bergström berättar att deckarfestivalen är viktig med tanke på genrens stora popularitet. Hälften av böckerna på topplistorna är deckare och många människor intresserar sig för brott och hisnande spänning. Under dagens deckarbokprat berättade Annika Sjögren och Leif Woxlin om sina böcker och varifrån de får inspiration. På tisdag kväll kan man möta samtliga författare i Stadshuset för mingel, bokförsäljning och signering.

Annons
Annons
Annons