Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiken Sazka löser de grövsta brotten

/
  • Kriminalsökhund. Tiken Sazka är inte bara Sveriges enda dobermann-polis. Hon är också en av endast ett 15-tal kriminalsökhundar i landet. Så här glad blir hon när föraren Hasse Norberg berömmer henne efter välförrättat värv.Foto: Eva-Lena Olsson
  • Miljöer. Hundarna är tränade att söka i alla möjliga olika miljöer. Darco har inga problem med att ta sig upp för järntrapp­en, tätt följd av föraren Staffan Ohlsson.Foto: Eva-Lena Olsson
  • Visar. Föraren Staffan Ohlsson visar schäfern Darco att han ska söka på golvet. Darco är kriminalsökhund, speciellt tränad i att spåra blod, spermier, lik-delar och döda kroppar på land och i vatten.
  • Hundemblem. Emblemet på polisskjort­an lyser klart.

Femåriga Sazka är inte bara Sveriges enda dobermann-polis.

Hon är också en av endast ett 15-tal kriminalsökhundar i landet, och hjälper till att lösa grövre vålds- och sexualbrott genom att spåra blod, spermier, likdelar och kroppar på land och i vatten.

– Sazka och kollegan Darco spelade en stor roll när det gällde styckmordet i Bollnäs, berättar Sazkas förare Hasse Norberg, hundinstruktör vid polisen i Västernorrland.

Annons

Förra hösten utsattes 26-årige Christian Larsson från Bollnäs för ett bestialiskt dåd.

Han mördades av tre unga män, som sedan styckade kroppen och spred ut delarna i skogen.

– Vi var ute och letade i ett stort skogsområde i över två veckor, och i början av oktober fick hundarna till slut en träff, berättar Hasse Norberg och kollegan Staffan Ohlsson, hundinstruktör vid polisen i Gävleborg och förare till schäfern Darco, som också är kriminalsökhund.

Fyndet ledde till att tre män nu dömts för mordet på 26-åringen. Innan dom avkunnas ska gärningsmännen genomgå stor rättspsykiatrisk undersökning.


Över hela landet

Sazka och Darco får uppdrag i hela landet.

– Vi arbetar inte bara med grov brottslighet, utan hundarna kan också spåra kroppar som förstörts i totalbränder, och även hitta drunkningsoffer. Att kunna få ett avslut betyder mycket för de anhöriga, säger Hasse Norberg.

Hundarna tränas regelbundet, och får varje år genomgå ett prov för en särskild besiktningsman. I år äger provet rum i maj i Hökensås, Västra Götaland.

I onsdags var det dags för träning.

– Vi har en lokal som vi får använda i Birsta, och vi får även utnyttja en av Eons lokaler i Sundsvall, förklarar Hasse Norberg.

Blodspåren har placerats ut för mer än en månad sedan. Trots att lokalerna städats flera gånger sedan dess och det inte finns några som helst synliga spår har ingen av hundarna några problem med att lokalisera blodfläckarna.

Både Sazka och Darco markerar fynden genom att ställa sig med nosen mot fläcken och skälla.

– De tränas med klicker. När de gjort sitt jobb klickar vi, och det är deras belöning. Sen får de leka med en boll eller en bit slang och ibland får de godis, förklarar Staffan Ohlsson.

I Eons lokaler blev han och kollegan mycket positivt överraskade.

– Vi lade ut en blodfläck på en utomhusaltan i oktober förra året. Trots att det varit så mycket snö och altanen utsatts för väder och vind, markerade båda hundarna för fläcken, berättar Hasse Norberg.


Är ovärderliga

Med tanke på att en enda droppe blod kan innebära lösningen på ett brott, gör kriminalsökhundarna ett ovärderligt jobb.

– Ta Helén-mordet till exempel. I mördarens stuga markerade hunden vid en tröskel. När den bröts upp hittade polisen en tre år gammal blodfläck som visade sig komma från Helén, berättar Hasse Norberg.

Polismyndigheterna i Gävleborg och Västernorrland har tillsammans köpt in en speciell båt som ska användas till vattensök.

– Hundarna är utbildade till att även kunna spåra i vatten, och med den här specialbyggda båten får de betydligt bättre möjlighet att göra sitt jobb, förklarar Hasse Norberg.

Annons
Annons