Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Testar överlevnadsinstinkten med äkta vildmarksliv

/
  • Niclaz Wictorsson, Sandra Birgersson och Ola Henriksson höll elden vid liv.
  • Lägret låg beläget ett stenkast från sjökanten.
  • Joakim Strannerdahl tillverkade en ryssja.
  • För att göra upp eld var deltagarna tvugna att tillverka en bågdrill.
  • Lasse Ståhle undersökte deltagarnas fysiska och psykiska tillstånd.
  • Pär Leijonhufvud valde att bygga en enmansbivack
  • Hariett Hultin och Ola Granevik försökte bränna ur en stubbe för att försöka skapa en skål.
  • Sju av deltagarna valde att bo i ett gemensamt vindskydd medan tre av dem valde att bygga enmansbivacker.
  • Deltagarna hjälper och byter erfarenheter med varandra. Robin Kärrheden och Pär Leijonhufvud hjälptes åt inne i vindskyddet.

Under en till två veckor kommer ett tiotal människor skapa en vardag på klipphällan intill Hällsjön.
Med sig har de bara kläderna de går i, alla verktyg och hjälpmedel har de lämnat hemma.

Annons

Svenska Överlevnadssällskapet bjöd in till en stationär överlevnadsstrapats vid Hällsjön i närheten av Stöde.

De får under en till två veckor prova att tillämpa sina kunskaper om överlevnad i en skarp situation där de endast har tillgång till naturen samt kläderna de kom i. Eld får de göra upp med en bågdrill de tillverkat på plats och mat får de leta i skogen eller fånga i sjön.

De allra flesta av deltagarna har flera års erfarenhet, men stockholmsbon Sandra Birgersson är relativt ny i sammanhanget.

– Jag gick grundkursen barmark förra året och tyckte det var väldigt roligt och stärkande för en själv, därför blev jag sugen på att gå strapatsen också.

Sandra är en av tre tjejer som ställt in psyket på att överleva äkta vildmarksliv några veckor. Intill vattenbrynet sitter en av hennes kvinnliga medkämpar, Hariett Hultin, som är en av få deltagare som härstammar från bygden.

Hon har en sten i handen och hackar med bestämda rörelser i en mindre bergsspricka som hon har fyllt med björklöv och vatten. Tanken är att hon ska tillverka en tvål till tjejernas dagliga bad.

– Björklöven utsöndrar saponiner som är ett tvålliknande ämne och som man kan använda när man tvättar sig. Det här knepet har jag lärt mig på tidigare överlevnadskurser, säger Hariett.

En bit längre bort, närmare lägret, har Joakim Strannerdahl satt sig ner. Han har till skillnad till Hariett ingen lokal anknytning till Västernorrland, utan har kommit långväga från Göteborg. Under de senaste två dagarna har han visat prov på tålamod och noggrannhet då han har tillverkat en ryssja av granrot, grankvistar och tunna slanor av björk, sälj och rönn.

– Den är snart redo att sjösättas. Förhoppningsvis kommer småfisk att samlas i löven och därefter kommer större fiskar jaga in dem i ryssjan där den större fisken sedan fastnar och inte kommer ut, säger Joakim.

Hittills har deltagarna inte fått i sig något mer än blåbär, kråkbär, tuschlav och något enstaka bortkommet hjortron.

Lite matig och saftig fisk är därför efterlängtad. Många har redan börjat fantisera om vad de ska äta när de kommer hem, något som är mycket vanligt enligt instruktören Lasse Ståhle som till vardags arbetar som läkare.

– Av någon anledning börjar människor ute i vildmarken ofta fantisera om mat, men det behöver inte betyda att de är hungriga. En del av dem gör verklighet av sina matfantasier så fort de får möjlighet, men oftast orkar inte kroppen med något mer än soppa och lite knäckebröd.

Mer läsning