Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi gör det ju gratis"

/
  • I snart tre veckor har Doro Stanescu och fyra andra män samlat skrot runt omkring Nyhamnsfabriken. De känner sig motarbetade trots att ingen lag hindrar dem från att utföra arbetet.

Gästarbetarna som samlar skrot på Nyhamnsområdet känner sig motarbetade av myndigheterna. De har hyrt en traktor och köpt maskiner för att metallen ska bli hanterbar.
– Vi kontrollerade innan att det var okej. Vi har inte gjort något fel, säger Doro Stanescu.

Annons

Förfallet är enormt. Utbrunna tegelhus, en omkullvält tankbil, trycksäkra tuber, containers, ett skeppsvrak och gigantiska högar med plåt och byggmaterial ligger spridda över stora delar av området. I byggnaderna råder rasrisk och marken uppges innehålla höga halter av miljögifter som dioxin, arsenik, PCB, bly och asbest.

Männen som nu arbetar i området känner sig orättvist behandlade. I måndags försökte personal från kommunen, Arbetsmiljöverket och fackföreningen Byggnads förmå dem att avbryta arbetet. Även polisen har hälsat på, men den samlade slutsatsen är att männens verksamhet inte är olaglig.

– Det borde vara bra för kommunen att vi tar reda på skrotet. Vi gör det ju gratis åt dem. De säger att det är farligt för oss att vara här, men vi samlar bara ihop skrotet som ligger utanför byggnaderna. De sa att byggmaterial kan ramla över oss och att det finns gifter, men vi är ju bara utomhus och utför inga grävningar. Kan ett träd ramla över oss, eller ett flygplan? undrar Doro Stanescu.

Han hävdar att någon har kontaktat uppköparna av skrotet för att försöka stoppa dem från att ta emot det de samlat in.

– Hade vi varit svenskar kanske det hade gått bättre. Rasismen i Sverige är märklig. Jobbar man inte så är inte det bra, men jobbar man så är inte det bra heller, säger han.

Själv säger han sig ha lagt ut pengar på traktorhyra och maskininköp. Med en vinkelslip har männen bland annat kapat sönder en stor cistern som ligger på området.

– Vi ska bara städa efter oss nu. Det kommer att ta ett par dagar och som det ser ut nu går vi minus, säger Doro Stanescu.

Den ägarlösa fastigheten i Nyhamn har en yta på 9,2 hektar, vilket motsvarar 13 fotbollsplaner. De gamla fabriksbyggnaderna har en sammanlagd yta på omkring 5 000 kvadratmeter.

Vid infarten står en skylt om att man vistas i området på egen risk. Samtidigt har fabriken i åratal varit ett populärt tillhåll för ungdomar. Mängden graffitimålningar talar sitt tydliga språk.

– Medan vi har varit här har det kommit hit folk och spelat paintball. Varför hägnas inte området in om det nu är så farligt? undrar Doro Stanescu.

 

Annons

Mer läsning

Annons