Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Vi litar inte alls på sjukvården i länet

+
Läs senare
/
  • ANDERS L JOHANSSON.
  • Möter nöjda patienter. Läkarstuderande Manne Mellberg upplever att de flesta patienter han kommer i kontakt med är nöjda med vården. Det låga förtroendet i Vårdbarometern tror han kan hänga ihop med de senaste årens turbulens inom landstinget – stridigheter som inte har gått läkarstudenterna omärkt förbi. ”Jag tror att det har fått studenter att avhålla sig från att välja Sundsvalls sjukhus som förstahandsval”, säger han. Foto: Mats Olsson

Västernorrlänningarnas förtroende för vården är fortfarande lägst i landet. Hälften av länsborna litar inte på hälso- och sjukvården – det visar Vårdbarometern som presenterades i går.

Vårdbarometern, som genomförs i hela landet på uppdrag av landstingen, bygger på telefonintervjuer med 1 000 Västernorrlänningar. Svaren visar att förtroendet för vården är fortsatt svagt.

Hälften av de tillfrågade känner lågt eller litet förtroende för sjukvården.

Sämst ställt är det i Sundsvall där bara 45 procent av de intervjuade har förtroende för landstingsvården.


Långt under snittet

Resultatet ligger klart under riksgenomsnittet på 66 procent och placerar Västernorrland sist av samtliga län i Sverige. Trots att länet behåller sin plats i botten, är årets resultat en förbättring jämfört med i fjol.

Landstingsdirektör Anders L Johansson konstaterar att det dåliga resultatet ska tas på allvar, men vill fokusera på förbättringen.

– Det är ett viktigt steg i rätt riktning, men vi har en lång resa kvar. Det ger energi att fortsätta och kämpa vidare.

– Landstinget har bakåt i tiden befunnit sig i ett stökigt läge och det tar tid att återuppbygga förtroende, säger Anders L Johansson.


”En bra bit kvar”

Sjukvårdslandstingsrådet Jacomina Beertema (M) håller med landstingsdirektören:

– Det är en bra bit kvar, men vi ser framåt mot nästa år.


Inte egna upplevelser

Hälso- och sjukvårdsplanerare Marie-Charlotte Sigeman betonar att 400 av de tillfrågade inte har haft någon kontakt med vården under året.

– Förtroendet behöver inte vara kopplat till hur man själv upplevt vården. Vårdcentralerna får bäst betyg och de är ju vårdcentralen de flesta besöker, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Detta är en annons