Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi litar inte alls på sjukvården i länet

/
  • ANDERS L JOHANSSON.
  • Möter nöjda patienter. Läkarstuderande Manne Mellberg upplever att de flesta patienter han kommer i kontakt med är nöjda med vården. Det låga förtroendet i Vårdbarometern tror han kan hänga ihop med de senaste årens turbulens inom landstinget – stridigheter som inte har gått läkarstudenterna omärkt förbi. ”Jag tror att det har fått studenter att avhålla sig från att välja Sundsvalls sjukhus som förstahandsval”, säger han. Foto: Mats Olsson

Västernorrlänningarnas förtroende för vården är fortfarande lägst i landet.

Hälften av länsborna litar inte på hälso- och sjukvården – det visar Vårdbarometern som presenterades i går.

Annons

Vårdbarometern, som genomförs i hela landet på uppdrag av landstingen, bygger på telefonintervjuer med 1 000 Västernorrlänningar. Svaren visar att förtroendet för vården är fortsatt svagt.

Hälften av de tillfrågade känner lågt eller litet förtroende för sjukvården.

Sämst ställt är det i Sundsvall där bara 45 procent av de intervjuade har förtroende för landstingsvården.


Långt under snittet

Resultatet ligger klart under riksgenomsnittet på 66 procent och placerar Västernorrland sist av samtliga län i Sverige. Trots att länet behåller sin plats i botten, är årets resultat en förbättring jämfört med i fjol.

Landstingsdirektör Anders L Johansson konstaterar att det dåliga resultatet ska tas på allvar, men vill fokusera på förbättringen.

– Det är ett viktigt steg i rätt riktning, men vi har en lång resa kvar. Det ger energi att fortsätta och kämpa vidare.

– Landstinget har bakåt i tiden befunnit sig i ett stökigt läge och det tar tid att återuppbygga förtroende, säger Anders L Johansson.


”En bra bit kvar”

Sjukvårdslandstingsrådet Jacomina Beertema (M) håller med landstingsdirektören:

– Det är en bra bit kvar, men vi ser framåt mot nästa år.


Inte egna upplevelser

Hälso- och sjukvårdsplanerare Marie-Charlotte Sigeman betonar att 400 av de tillfrågade inte har haft någon kontakt med vården under året.

– Förtroendet behöver inte vara kopplat till hur man själv upplevt vården. Vårdcentralerna får bäst betyg och de är ju vårdcentralen de flesta besöker, säger hon.

Annons
Annons
Annons