Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill höja livskvaliten för benamputerade

/
  • PÅ TVÅ HJUL. Anna Nordin, född och uppvuxen i Västbo, Njurunda, leder projektet ”Hkp-coach”, som strävar efter att bli en träffpunkt för benamputerade i hela landet.

Anna Nordin var elva år när hon förlorade benet i en trafikolycka på väg hem från ridhuset i Nolby.
I dag, drygt 20 år senare, driver hon ett nystart­at projekt för att öka benamputerades livskvalitet.
– Det här är en funktion som saknas i samhället, konstaterar Anna Nordin, som har siktet inställt på paralympics 2012.

Annons

En olycka är aldrig väntad och kunskapen om benproteser är hos de flesta begränsad – livet tar garanterat en ny vändning för den som tvingas amputera ett ben.

– Det är som att hamna i ett främmande land, utan guide, rätt valuta eller kunskap om språk och kultur, beskriver Anna Nordin.

– Det krävs en hel del för att kunna leva samma liv som förut.

Själv förlorade hon sitt vänsterben i en bilolycka i Nolby 1986.

 

– Jag var elva år och för mig blev det en chock. Man vet inte vart man ska vända sig för att få hjälp och för omgivningen är det här ofta ett blankt kort.

Det är här projektet, som finansieras av allmänna arvsfonden, kommer in i bilden. Varje år blir omkring 300 unga människor benamputerade, men någon stödfunktion finns i dag inte.

 

– Alla som blir amputerade tror att de är ensamma, många har aldrig träffat en amputerad tidigare och det är jätteskönt att få träffa andra i samma situation, säger Anna Nordin.

Projektet ”Hkp-coach”, där förkortningen står för hälsa, kvalitet och prestanda, jobbar för att bli en träffpunkt för benamputerade i hela landet. Projektet startade i fjol och drivs av Riksförbundet för Trafik-, olycksfalls- och polioskadade i Stockholms län, men har hela landet som arbetsfält.

– Vi har massor med prova-på-aktiviteter för att visa på allt som går att göra med protes, säger Anna Nordin, som själv är en lysande inspirationskälla.

 

Hon har under många år tillhört handikapplandslaget i dressyr och tränar just nu med paralympics 2012 i London i sikte.

2005 tog hon motorcykelkörkort efter att hon hittat ett sätt att växla med handen i stället för med vänsterfoten.

– Det största dilemmat var att övertyga Vägverket, jag tror jag ringde en gång i veckan i sex månader innan jag fick klartecken – tyvärr är det ofta så.

Även om coachprojektet har blivit en succé, så brottas man med svårigheten att nå ut till målgruppen.

– Vi vill att sjukhusen ska informera om att vi finns, men det är inte alltid man kommer ihåg det, konstaterar Anna Nordin.

Annons

Mer läsning

Annons