Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill satsa på en klinik för drabbade av ME

Över tusen länsbor är drabbade.

Nu vill Ewa Back, (S) att landstinget satsar på en klinik för drabbade av kroniskt trötthetssyndrom.

– Det finns alldeles för lite kunskap om sjukdomen i vården i dag, säger hon.

Annons

Ämnet tas upp när landstingsfullmäktige sammanträder i dag, då Pär Wahlberg ska svara på Ewa Backs interpellation om hjälp till ME-sjuka.

I hela Västernorrland beräknas 1 200 personer vara drabbade av sjukdomen.

– Primärt är det som behövs mer kunskap, både inom vården och bland oss politiker. Sedan är steg två att skapa en mottagning som har kompetens att hitta rätt behandling för de personer som lider av ME, säger Ewa Back.

• Finns det pengar till en sådan satsning?

– Det är en fråga om prioriteringar. De här patienterna kostar ju redan i dag fast de får fel behandling. Men hur man prioriterar är en fråga för den ansvariga majoriteten att avgöra. Jag har valt att lyfta frågan för att peka på behovet, säger Ewa Back.

Gertie Gladnikoff, ordförande i föreningen för ME-sjuka i Västernorrland, har stridit för patientgruppens rättigheter i flera år. Flera medlemmar har inför mötet på i dag skrivit till politikerna för att vädja om hjälp. Några kommer också att vara på plats i fullmäktigesalen.

– Vi har uppvaktat politiker, tjänstemän och läkare i många år men alla har bara hänvisat till varandra. Det här är första gången frågan tas upp i fullmäktige, säger Gertie Gladnikoff.

Hon beskriver hur ME-sjuka fastnar i vårdkaruseller utan att få hjälp. Många får enligt Gertie Gladnikoff både fel medicin och fel råd – vilket bara gör dem ännu sjukare.

– För mindre pengar än det kostar i dag skulle man kunna ge oss det vi verkligen behöver.

Annons
Annons
Annons