Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Autistiska oroliga över de nya bussbiljetterna

Föreningen Autism Västernorrland har reagerat mot det nya kontantlösa systemet med bussbiljetter i Länstrafiken. I ett brev till Länstrafiken och länets kommuner påpekar man att systemet kan förvirra och skrämma bort de autistiska från att åka buss, vilket skulle leda till en ytterligare social isolering. Det bästa kanske skulle vara att autistiska fick frikort på bussarna, påpekar föreningen.

Annons

– Vi har inom länsföreningen fått insikt på senare tid om hur svårt det blivit för många att åka buss, skriver man.

– Autistiska klarar sig bra om man i förväg vet vad som förväntas. Både vad man ska vara med om och vad som förväntas av en själv. Struktur och tydlighet är mycket viktiga, betonas i brevet.

– Men om något inte fungerar blir det katastrof. Nuvarande komplicerade system gör det svårt ibland att veta om man har tillräckligt med pengar på sitt kort. Det kan skapa en så stark oro att man väljer att inte åka buss. Det drabbade en medlem då det basunerades ut inför medpassagerarna att det inte fanns pengar på kortet. Händelsen gjorde att personen helt slutade åka buss till och från terapin som tidigare.

– Därför är det viktigt med ett bra bemötande och en ökad tolerans för de som är annorlunda, skriver föreningen.

Det handlar till stor del om personer som tidigare klarat sig att åka buss utan ledsagare. Nu kanske de måste ha ledsagare om de ska åka.

Föreningen hänvisar också till Länstrafikens hemsida där det står att målet är att erbjuda moderna och effektiva transporter i kombination med mänskliga värderingar som frihet, ekonomi, trygghet, trivsel och miljö.

– Under nuvarande förhållanden upplever våra medlemmar tyvärr varken frihet, trivsel eller trygghet. Ett frikort för många autistiska kanske vore en fungerande lösning och skulle troligen bli mindre kostsamt än färdtjänst eller ledsagare, tror föreningen.

Mer läsning

Annons