Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag som berörde med Patrik Sjöberg

/
  • ÖPPEN OM ÖVERGREPP. Patrik Sjöberg har numera inga problem att prata helt öppet om de övergrepp som han utsattes för i barndomen och som har präglat hela hans liv. Moderatorn Petra Bergman förde samtalet framåt när han besökte Söråker och ”En dag som berör” i går. Foto: Jennie Zetterqvist

Sexuella övergrepp mot barn uppmärksammades i Söråker i går.

Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg var en av föreläsarna som grep tag i publiken.

– Det här är ett bra initiativ, säger han.

Annons

Seminariet bar temat ”En dag som berör” och bakom evenemanget stod föreningen Barnkraft och det Timråbaserade företaget Mittevent.

Dagen är en del av ett fortlöpande förebyggande arbete som går ut på att sprida information och insikter om sexuella övergrepp på barn och ungdomar.

Drygt 110 åhörare från både Timrå, Sundsvall och andra närliggande kommuner hade samlats på Söråkers Folkets hus, inte minst för att lyssna på Patrik Sjöberg, tidigare höjdhoppsstjärna med såväl världsrekord som OS- och VM-medaljer i bagaget.


Sexuella övergrepp

Just nu är han dock mest uppmärksammad för sin självbiografiska bok ”Det du inte såg”. När den nyligen kom ut avslöjade han att han från tio års ålder blev utsatt för sexuella övergrepp av sin tränare. Sedan dess har han ägnat mycket tid åt att resa runt och berätta om sina upplevelser.

– Det här är femte föreläsningen på en vecka. I morgon fortsätter jag i Piteå, berättar han.

Patrik Sjöberg höll, i likhet med många andra drabbade, tyst om övergreppen i många år. Men när boken väl hade släppts såg han inte någon anledning att tiga längre – särskilt med tanke på de barn som hela tiden blir nya offer för pedofiler.

– Det här är ingenting som jag gör för privat vinning, utan jag försöker hålla debatten levande. Jag vill belysa ett problem som existerar och som är mycket större än vad folk vet – och vad de vill veta, säger han.

Han efterlyser en attitydförändring inom föreningslivet och uppmanar föräldrar att verkligen ta reda vilka som tar hand om deras barn.


Vill inte svartmåla

– Jag är inte ute efter att svartmåla idrotten som jag har blivit anklagad för, men det här problemet finns och det måste tas på allvar. Man kan inte se vem som är pedofil. Det kan vara vem som helst så alla klubbar måste jobba med den här frågan, säger han.

Patrik Sjöberg menar att det alltid finns varningssignaler att upptäcka, både hos förövaren och hos de utsatta barnen, om man bara vill.

– Gå på magkänslan. Känner man på sig att något är fel så är det oftast det. Många invänder att man då kan riskera att peka ut någon oskyldig, men då undrar jag: vem är viktigast?

Att problemet är högaktuellt får han tyvärr ständigt nya bevis för.

– Det hemska är att efter att jag har föreläst för idrottsklubbar kommer det oftast fram åtminstone en eller två efteråt som har varit med om precis samma sak som jag, säger han.

Annons

Mer läsning

Annons