Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick fortsatt umgängesrätt efter pedofildom

Den man som nu sitter häktad dömdes redan 1995 för sexuella övergrepp. Efter fängelsestraffet fick han ändå träffa sina barn.
– Även om en person är dömd för ett brott så har han eller hon ändå rätt att umgås med sina barn. Sen kan det ske på olika sätt och det görs bedömningar i varje ärende, säger Birgitta Holm, socialchef på Timrå kommun.

Annons

Mannen häktades under torsdagen misstänkt för bland annat grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten ska enligt åklagaren ha skett mellan 1992 och 2001 med ett avbrott då mannen satt i fängelse.

Birgitta Holm kan inte uttala sig i det enskilda fallet och hon jobbade inte som socialchef vid tiden då mannen fick sin dom. Hon kan dock förstå att man kan tycka att det är konstigt att personer som döms för pedofilbrott får behålla umgängesrätten.

– Barn har rätt till sina föräldrar och föräldrar har rätt till sina barn men jag kan förstå att man som privatperson kan tänka att det är fel att en dömd förälder ska få umgås med sitt barn. Det kan vi också tänka.

Birgitta tror att de olika instanser som jobbar med den här typen av brott generellt sett blivit bättre på att upptäcka övergrepp.

– Även inom barnomsorgen och skolan har man mer kunskaper nu. Det är ju ofta där anmälningarna kommer ifrån.

Annons
Annons
Annons