Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen brist på havsöring i Bergeforsen

/
  • Bengt Larsson från Fiskhälsan tar prover på årets avelsfisk i Bergeforsen, en årlig rutin för att kolla statusen på lax och öring.

Den senaste tidens larm om havsöringens tynande situation i Bottenhavet är inte något som laxodlarna i Bergeforsen upplevt.

– Vi fick ihop vårt behov av avelsöringar snabbt och upplever snarare att det varit mycket gott om öring i älven denna höst, säger personalen vid odlingen.

Annons

När det gäller mindre öringar med en vikt kring sju, åtta hekto har det varit en mycket stor uppgång i älven.

– Det är svårt att säga vad det beror på, men det effektiva fodret och odlingstekniken kan ha spelat in. Våra ungar blir tidigt smoltifierade och vandrar ut i havet redan som ettåringar. Sedan kommer de ofta tillbaka redan efter ett år, säger Lars Hedman.

Avelsstatistik

Varje fisk som fångas i notfisket och tas till avel registreras i odlingen. I år har 77 honor med en medelvikt på 3,7 kilo och 75 hanar med medelvikten 4,36 kilo fångats. Variationerna över den senaste femårsperioden har varit mycket små. 2005 fångades 59 honor med medelvikten 3,87 kilo och 55 hanar med medelvikten 4,65 kilo.

Att antalet nu ökat beror på att en ny metod för fiskens fortplantning används.

– Nu kör vi rena par, all rom från en hona befruktas med mjölke från en hane. Tidigare kunde vi dela rommen från en hona och befrukta den med mjölke från två hanar.

Hälsokontroll på alla

Fiskarna i aveln, såväl lax som öring, numreras och efter romtagning och befruktning avlivas all fisk och prov tas på mjälte, hjärta och njurar från varje fisk för analys på Sveriges veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Hälsotillståndet på avelsfiskarna i Indalsälven följs alltså på individnivå sedan flera år.

De avlivade fiskarna får inte användas som människoföda utan hämtas av en tillverkare av hundfoder samma dag som de slaktats.

– Tillgången på lax och öring varierar en del mellan åren, men det är en naturlig variation. Att 2009 skulle vara ett katastrofår för havsöring stämmer inte för vår del, säger Lars Hedman.

Mer läsning

Annons