Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Kommun och länsstyrelse oense om riksintresse

Uppgifterna går isär när det gäller järnvägskorridorernas riksintresse. Kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) hävdar att länsstyrelsen bekräftar att det inte finns något riksintresse men myndighetens sektionschef Nina Loberg håller inte med.

Den 17 november 2010 beslutade Trafikverket att de båda spårdragningarna som det görs en förstudie om är utpekade som riksintressen. Det ska kommuner ta hänsyn till i sin planering och när det gäller de två järnvägskorridorerna i Timrå har det varit klart och kommunicerat sedan länge. Från länsstyrelsen har man även under samråd gällande det förslag till den nya översiktsplanen i Timrå kommun lämnat synpunkter på att man måste tänka på att de båda korridorerna är utpekade som riksintressen.

– Dels har informationen skickats ut till kommunerna efter Trafikverkets beslut. Sedan har vi kommenterat just riksintressena i det förslag till översiktsplan som Timrå kommun jobbar med att ta fram, förklarar Nina Loberg sektionschef för samhällsplanering vid länsstyrelsen.

Ewa Lindstrand menar däremot att ett expertutlåtande som lämnats in till länsstyrelsen i början av veckan gjort att myndigheten ändrat inställning i frågan.

– Vi har fått det bekräftat från länsstyrelsen att det underlaget är riktigt, säger Ewa Lindstrand.

Nina Loberg medger att hon tagit del av expertutlåtandet men det har inte lett till någon förändring.

– Jag har inte utifrån det hävdat att det inte finns några riksintressen, säger Nina Loberg.

Är det någon på länsstyrelsen som kan säga att de två korridorerna som ingår i förstudien inte ska pekas ut som riksintressen?

– Nej, det finns ingen hos i oss som kan säga det, säger Nina Loberg.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons