Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljustorpseleverna ska tävla – med sin robot

/
  • LJUSTORPS ROBOTLIGA. I källaren på Ljustorps skola sliter 4-5:orna för att få klar sin robot till den stora tävlingsdagen på Technichus i Härnösand. Från vänster syns: Moa Nilsson, Agnes Perälä, Josefin Jonsson, Simon Nordström, Jenny Sjöström, Edwin Blom, Viola Nordin, Rasmus Berge, Simon Mattsson, Patrik Bredin och Ludvig Mattsson. Foto: JENNIE ZETTERQVIST

Att tillverka en datastyrd robot som kan ta sig igenom en problemkantad bana.

Den utmaningen har 4-5:orna på Ljustorps skola tagit sig an.

Om två veckor tävlar de mot elva andra lag i Härnösand.

Annons

Pannor rynkas och geniknölar gnuggas när 4-5:orna filar på sin robot i Ljustorpsskolans källare. Den landsomfattande tävlingen som eleverna deltar i heter First Lego leauge och finalen som de siktar på äger rum på Technichus i Härnösand nästa lördag.


Ska ta sig igenom en bana

Den robot som byggs och dataprogrammeras ska klara av att ta sig genom en speciell bana och genomföra flera olika moment. Människokroppen är ett återkommande tema och roboten ska bland annat foga samman ett brutet ben.

– Man får poäng för varje moment som roboten klarar av, men man får inte ta i den under tiden, säger klassläraren Eva Brännvall.

Eftersom klassammansättningen är ny för i år, tyckte hon att tävlingen passade eleverna bra.

– Det här handlar väldigt mycket om att samarbeta så nu får de en extra chans att jobba ihop sig, säger hon.


Flera moment

I tävlingen ingår även andra moment. I forskardelen ska eleverna fördjupa sig i en kroppsdel. I Ljustorp har man valt ögat och särskilt inriktat sig på färgblindhet.

– Det gäller för dem att hitta på en lösning på hur man kan slippa färgblindhet och det behöver inte vara helt realistiskt utan det viktiga är att tänka kreativt, säger Eva Brännvall.

Forskningen ska presenteras på tävlingsdagen och det ska även den tredje delen: marknadsföring. I den ingår bland annat att skapa en fin monter och ragga sponsorer.

Det är inga lätta uppgifter som eleverna har tagit sig an, men den gemensamma viljan att lösa problemen är stark.

– Det är både svårt och klurigt, men roligt också, säger eleven Josefin Jonsson.

Annons
Annons