Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt langning fångad av Google

/
  • MISSTÄNKT LANGNING. Google fotograferade Köpmangatan i Timrå till sin karttjänst på internet precis när en kvinna kom ut med en karakteristisk, lila påse från Systembolaget. Påsen överlämnades sedan till en ung flicka. ”Det är inget vi kan rå på rent juridiskt, men det är helt makalöst att en Google-bil kan åka förbi och direkt fånga ett brott på bild”, säger närpolischef Peter Wikberg.

En misstänkt langning i Timrå centrum kan ses över hela världen via Google Maps.

Utanför Systembolaget överlämnar en kvinna en Systemkasse till en ung tjej.

– Langning och hembränn­ing är inte den bild vi vill förmedla av Timrå, säger socialnämndens ordförande Per-Arne Frisk (S).

Annons

Genom Google Maps kan internetanvändare titta på kartor och satellitbilder från platser över i princip hela jordklotet. I många fall kan man också zooma in på gatunivå och ”ta en promenad” på gatan via dataskärmen.

Den som väljer att virtuellt vandra förbi Systembolaget i Timrå, kan nu se en serie av bilder som lätt kan tolkas som en langningssituation.

En kvinna kommer ut från butiken med en Systemkasse i handen. Vid hennes sida sluter en ung tjej upp och precis utanför entrén, mitt på gågatan, byter kassen ägare.

– Det rör sig helt klart om en langning och en väldigt uppkäftig sådan, säger närpolischef Peter Wikberg, när han får se bilderna.


Kan ej identifieras

Under eftermiddagen tog polisen sig en närmare titt på bilderna, men eftersom varken personernas identitet, påsens innehåll eller tidpunkten för händelsen har gått att fastställa, finns det inte så mycket mer för polisen att göra.

– Utifrån det vi vet i dag finns det inga juridiska möjligheter att gå vidare med det här, säger Peter Wikberg.

Men han är imponerad över Google Maps ”lyckträff”. Timråpolisen har lagt ner många timmar på både spaning och anti-langnings-insatser utan att ta någon på bar gärning.

– Det måste vara en chans på miljarden att man åker förbi en gång och då lyckas fånga ett pågående brott på bild. Otroligt fascinerande. Vi kanske får se över våra spaningsmetoder efter det här, säger han.


Sprids på sociala medier

Bilderna sprids nu via facebook och en av dem som sett dem är socialnämndens ordförande Per-Arne Frisk (S). Han är själv engagerad i kommunens antilangningskampanj ”Tänk om” och är bestört över den bild av Timrå som nu riskerar att spridas i världen.

– Jag har själv varit ute på byn och jobbat intensivt mot langning. När jag då får se sådana här bilder är det klart att jag blir upprörd, säger han.

Han reserverar sig för att det kan röra sig om en oskyldig situation.

– Men det ger ju ändå inte någon rolig bild av Timrå, säger Per-Arne Frisk.


Negativ uppmärksamhet

Han tycker att Timrå redan har hamnat i tillräckligt dålig dager i samband med den stora hembränningshärvan där flera Timråbor har uppmärksammade huvudroller.

– Det är en obehaglig fars som många man träffar på ute i landet tar upp och flinar åt. Timrå får inte bli känt för bara hembränning och langning. Vi måste ta tag i det här och det hoppas jag att alla partier är med på, säger han.

Annons
Annons
Annons