Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapportmiss gav fullmäktige problem

/
  • HUVUDBRY. När Moderaterna krävde ett omtag på behandlingen av revisionsberättelsen uppstod huvudbry hos pre­sidiet. Fullmäktiges ordförande Mari Eliasson (S) fick begära en paus och överlägga med revisorernas ordförande Sten Ekström, ekonomichef Agneta Lindskog och kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand (S). Foto: Jennie Zetterqvist

Redan innan första beslutet hann fattas tog det tvärstopp i Timrå kommunfullmäktige i går.

Anders Wallgren (M) vägrade gå vidare, eftersom en rapport saknades i underlaget och han fick gehör för sin upptäckt.

– Det här handlar bara om en poänglös jakt på formaliafel, säger Ewa Lindstrand (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Det var när revisionsberättelsen skulle godkännas som Anders Wallgren klev upp i talarstolen. Han påpekade att den rapport som ligger till grund för innehållet inte hade skickats ut till politikerna i fullmäktige, vilket enligt kommunallagen borde ha gjorts.

– Vi kan inte sitta här och fatta beslut om något vi inte ens har sett, sa han.


Fick mothugg

Eftersom den rapporten brukar behandlas i sin helhet vid ett senare tillfälle, fick han mothugg från kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand (S).


Ville fortsätta

Hon föreslog att fullmäktige skulle fortsätta göra som man alltid gjort och godkänna revisionsberättelsen samt ge styrelser och nämnder ansvarsfrihet, särskilt med tanke på att revisorerna inte påpekat några allvarliga brister.

– Jag förstår inte vad man skulle vinna på en återremiss i det här fallet. Revisorerna har varit väldigt tydliga, men jag förstår vad det här handlar om, sa hon.

Hon menar att oppositionens invändningar bara handlar om att protestera för protesterandets skull, men det tillbakavisas kraftigt av Anders Wallgren.


Inget misstroende

– Så är det absolut inte. Det rör sig inte om något misstroende eller att hänga ut någon. Men vi är en demokratisk församling och våra beslut ska vara väl underbyggda. Jag ägnar säkert en hel dag åt att förbereda mig. Man kan inte öppna kuvertet när man kommer hit, säger han.

Mötet fick ajourneras för att reda ut saken. Revisorernas ordförande, ekonomichefen och lagboken fick tillfrågas innan Ewa Lindstrand meddelade att man trots allt skulle gå med på en återremiss.


Fick skjutas upp

Anders Wallgren var mycket nöjd med beslutet.

– Det var ändå starkt av dem att erkänna att de har gjort fel, säger han.

Beslutet gjorde att också att behandlingen av årsredovisningen, som var nästa punkt på dagordningen, fick skjutas upp.

Annons
Annons
Annons