Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan med i tv-film

/
  • Kameramannen Warren Smart och producenten Michael Raimondo ska under två veckor följa Anders Nyquists (i mitten) projekt över hela Norrland.
  • Laggarbergs kretsloppsanpassade skola färdigställdes 1995.

Laggarbergs skola kommer att synas på tv världen över.

Bygget är ett av ­Anders Nyquists kretsloppsprojekt som nu ­förevigas av en sydafrikansk naturfilmare.

– Det är otroligt viktigt för mig att kunskapen sprids, säger Njurunda­arkitekten.

Annons

I decennier har Anders Nyquist arbetat med ekologiskt och energieffektivt byggande. För sina kretsloppsprojekt har han också blivit internationellt känd och prisad.

Laggarbergs skola ritade arkitekten 1994 och året efter stod byggnaden klar.

– Det var väldigt roligt att jobba med dåvarande politiker och tjänstemän i Timrå som ville ha en miljöskola, säger han.


Bland annat
hålls luften i skolan fräsch genom friskluftsintag, har Septum-toaletter och består helt av naturliga och förnyelsebara material. Dessutom är fasaden målad i järnvitriol.

– Självklart är det bättre för barn att vistas i en naturlig miljö och jag förstår inte varför man ska använda tät plastfärg som också måste underhållas, säger Anders Nyquist.

Den så smått unika skolan har under åren haft flera celebra besökare, såväl Zambias ambassadör som drottningmodern av Bhutan har tagit med sig det ekologiska tänket till hemlandet. För 2,5 år sedan var också ett japanskt tv-team på plats för att föreviga bygget i en dokumentär om hållbart byggande.

Nu är det dags igen. I går anlände den sydafrikanske naturfilmaren Michael Raimondo för att under två veckor följa arkitektens olika projekt i tio stycken fem-minuters filmer.


Filmarens
tidigare arbeten har visats på såväl Discovery som National Geographic och Anders Nyquist hoppas nu på att nå ut med sitt kretsloppsanpassade tänk till en bredare publik.

– Jag har jobbat för det här i närmare 30 år men börjar bli gammal så det känns otroligt viktigt att visa att tekniken är möjlig och att den finns här i trakten, säger Anders Nyquist.

De tio kortfilmerna är nu tänkta att inspirera till kretsloppsanpassat byggtänk världen över. Redan nästa onsdag kväll visas delar av resultatet för intresserad allmänhet i Böljans lokal i Björkön, Njurunda.

Annons
Annons
Annons