Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söråkers femmor deltar i Lego-tävling

/
  • Lego-laget, stående från vänster: William Norberg, Alfred Nordström, Jack Hallin, Signe ­Welander, Isak Nordin, Eric Svensson, Albin Hellgren och Elin Thelberg. Knästående: Jesper Lindström och Malte Christensson.
  • Fyra av deltagarna vid Legomodellen, från vänster: Jack ­Hallin, Signe Welander, Isak Nordin och Eric Svensson.

Det byggs och planeras för fullt i en studiehall i Söråkers skola.

Det är årets upplaga av den återkommande ­Lego-tävlingen som förbereds av en grupp elever från femman.

Annons

Söråkers skolas håller sig framme när det gäller tekniska projekt. För fjärde året i rad deltar skolan i en årlig tekniktävling som leksaksjätten Lego ligger bakom.

Tävlingen ordnas i skolor i hela Europa och om ett par veckor är det en mellannorrländsk final i Härnösand. I Söråkers skola är det klass fem som deltar.

Eleverna har fått lämna in en intresseanmälan och sedan har man lottat ut tio platser till det aktuella tävlingslaget.

Med elektronik och legoklotsar byggs en miljö upp på en färdig spelplan. Små robotar ska byggas och programmeras för sina uppgifter.

Eleverna ska även presentera ett forskningsprojekt som ska marknadsföras så att så många som möjligt blir nyfikna på det. Det ska dessutom skrivas rapporter på allt som görs.

Eleverna lär sig mycket under byggtiden och när det blir dags för tävling.

– De får träna sig i programmering, att komma överens och att bli klara med saker i tid. De får öva sig i självdisciplin och lär sig att man måste dela upp arbetet, säger läraren Inger Nordlander.

Det är Inger och lärarkollegan Malin som handleder elever under projekttiden.

Årets tävlingstema är naturkatastrofer.

– Vi har byggt upp en modell där vi visar hur man kan jobba med räddningsarbetet efter en tsunami. Vi beskriver allt man kan göra sedan flodvågen gått fram, förklarar Signe Welander, en av eleverna i tävlingsgruppen.

Annons
Annons