Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söråkersfemmor redo för den stora legofajten

/
  • INTRESSEVÄCKARE. Gabriel Tellebo och Ida Nejman ­jobbar i marknadsföringsgruppen och har bland annat hjälpt till att ta fram en roll-up som ska få folk att intressera sig för Söråkers skola på tävlingsdagen.
  • TÄVLINGSROBOT. Söråkersfemmorna Adrian Goebel, Viggo Lundgren, Herman Häggström, Gabriel Tellebo, Jakob Romsberger och Martin Johansson iakttar den legorobot som de har programmerat och ska tävla med i First Lego league om två veckor. Roboten måste ta sig igenom banans hinder på 2,5 minuter.Foto: Jennie Zetterqvist

Tävlingsnerverna är spända hos Söråkers femmor.

Om två veckor fajtas de mot andra teknikintresserade ungdomar i den årliga tävlingen First Lego league.

– Vi siktar på två pokaler, säger eleven Viggo Lundgren.

Annons

För att delta i First Lego league krävs ett stort teknikintresse. Men det gäller inte bara att bygga och programmera en robot, som kan vara nog så klurigt. Eleverna ska också presentera ett forskningsprojekt som ska marknadsföras så att så många som möjligt blir nyfikna på det. Det ska dessutom skrivas rapporter på allt som görs.


Lär sig mycket

Läraren Inger Nordlander ser att eleverna lär sig mycket av tävlingsmomenten.

– De får träna sig i programmering, att komma överens och att bli klara med saker i tid. De får öva sig i självdisciplin och lär sig också att man måste dela upp arbetet. Alla kan inte göra allt samtidigt, säger hon.

Årets tävlingstema är ”Food factor” och eleverna har fått i uppgift att forska om livsmedelssäkerhet och vad som kan bidra till att maten får högre kvalitet. Söråkersfemmorna har bland annat gjort studiebesök på laxodlingen i Bergeforsen och arbetar nu på en idé om miljövänlig kassodling av fisk i havet som sitt tävlingsbidrag. De har byggt en modell som de ska visa upp i Härnösand om två veckor, då tävlingen avgörs.


Användas på riktigt

– Målet är att vår idé ska kunna användas på riktigt i framtiden, säger elever Jakob Romsberger.

Femteklassarna som deltar i år, tävlade också i fjol. Då fick de pris för sitt goda samarbete och nu hoppas de alltså på att kamma hem två priser. Under tävlingsdagen kommer de att bli utfrågade om sin forskning av en jury och dagen avslutas med att legoroboten ska köras på den utstakade hinderbanan. Rundan måste klaras av på 2,5 minuter och bara två elever får stå vid bordet.

– Det är jättenervöst att stå på sidan och titta på. Men man får heja på så mycket man kan, det gjorde vi förra året, säger Ida Nejman.

Annons
Annons