Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Superväxthus ska leda laget till Lego-vinst

/
  • LEGOLAG. Laggarbergs sjätteklassare hoppas att deras nyuppfunna superväxthus ska ha framgång i tävlingen First Lego leauge. ­Målet är att få se lagnamnet ”Laggarbraxxarna” på åtminstone en pokal efter morgondagens sammandrabbning i Härnösand.
  • PROGRAMMERAD.

Laggarbraxxarna är redo för Legostrid.
Med ett superväxthus och en vass robot ska de slåss om pokaler i First Lego league i Härnösand i morgon.

Annons

Det är klass sex på Laggarbergs skola som gömmer sig bakom lagnamnet. I drygt en månad har de förberett sig för att kunna delta i den årliga Lego-tävlingen som består av flera moment. De deltagande lagen har byggt och programmerat varsin robot som ska klara olika utmaningar på en bana under tidspress.

Men de har också arbetat med ett forskningsprojekt som ska presentera en lösning på ett matrelaterat problem. Temat för årets tävling är ”Food factor” och sexorna på Laggarberg har konstruerat ett superväxthus. I det ska man med hjälp av solenergi kunna odla exotiska frukter som ananas även på våra nordliga breddgrader.

– Vi hade en brainstorming i klassen för att komma fram till en idé och då kom eleverna på att det här med långa transporter är problematiskt, berättar klassläraren Claes Tykoson.

Med uppfinningen skulle man alltså året runt kunna njuta av obesprutade paprikor, kiwifrukter, bananer och annat gott utan att de först ska skjutsas kors och tvärs över jorden.

I tävlingen ingår också att marknadsföra sitt lag och sin forskning. Marknadsföringsgruppen har själv skött kontakter med medier och förberett flygblad, affischer och hejaramsor inför morgondagen. Läraren Claes Tykoson tycker att klassen lärt sig mycket av projektet och det handlar inte enbart om ämneskunskaper inom teknik och naturvetenskap.

– Det ingår otroligt mycket samarbete och de måste själva ansvara för sina uppgifter. Ingen annan gör det åt dem, säger han.

Annons
Annons