Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terminsavslut för Tynderö nutidshistoriker

/
  • Företrädare för tre släkter som huserat på Näset, Harriet Holmgren, Gertrud Hagman Nilsson och Anders Sällvin.

På tisdagen var det terminsavslutning på projektet Tynderö nutidshistoria. Det startade som en idé hos några ortsbor för halvannat år sedan men som mer och mer format sig till en välbesökt träff som vid varje avsnitt tycks yngla av sig i nya ämnesområden.

Annons

Det mesta talar alltså för en fortsättning till hösten. Tisdagens avslutning blev en gårdskrönika över tre släkter som bott på Näset på Åstön vid Sundet mot fastlandet.

Harriet Holmgren inledde, följd av Gertrud Hagman Nilsson och slutligen Anders Sällvin, som idag bor på den stora fastigheten tillsammans med sin fru Maud.

Det som en gång började som ett litet hus för sommarboende har sedan vuxit under mer än 100 år till vad det är idag.

– Jag var på Näset som barn där farfar och farmor hade sommarställe. Men det är först som fastboende som man lär känna bygden och dess folk, förklarade Anders Sällvin.

Parentation

Tisdagens träff inleddes med parentation över ett par av bygdens stora profiler, Gunnel Pettersson och Ove Svedin som båda avlidit nyligen.

Sex träffar har hållits på Bygdegården under vintern fram tills nu. Ämnena har varierat från Skillinge Havsbad till gamla landsvägar genom bygden. Oavsett ämnen har det alltid slutit upp en intresserad skara som också bidragit med egna foton och minnen av 1900-talets händelser, människor och miljöer.

Åstökrönikan

En del av hågkomsterna kommer att presenteras i det årliga häftet Åstökrönikan som blir tillgänglig i samband med Åstödagen.

– Det känns viktigt att vi lyckats få vårt projekt så populärt att att alla har bidragit till att samla bilden av 1900-talets historia. Det är lätt att den går förlorad annars, säger Sven Jansson som var med och drog igång projektet.

– Det är ganska troligt att det blir en fortsättning i höst. Möjliga ämnen tillkommer hela tiden, säger han.

Fullt hus

När Tynderö nutidshistoria föddes som idé hörde Sven Jansson till den grupp som trodde att man nog skulle kunna samla några eldsjälar och hålla till i den lokal som en gång var bibliotek.

– Den lokalen tvingades vi snabbt överge. Det har alltid kommit fler än vad som skulle ha kunnat rymmas där. Nu börjar det till och med bli trångt i foajén och cafédelen där vi håller till. Mellan 30 och 50 personer har vi varit, konstaterar han.

Mer läsning

Annons